sigurnost hrane

Zbog salmonela u Hrvatskoj BiH kontrolu na graničnim prijelazima podigla na višu razinu

Agrovijesti
Kontrola mesa Fotografija: Thinkstock
Kontrola i nadzor na BiH graničnim prijelazima podignuti su na višu razinu, a na svim prijelazima meso koje se uvozi kontrolira se na dnevnoj bazi, kazao je za „Avaz" ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović komentirajući aferu sa zaraženim pilećim i goveđim mesom u Hrvatskoj.

Kontrola i nadzor na bh. graničnim prijelazima podignuti su na višu razinu, a na svim prijelazima sve meso koje se uvozi u našu državu kontrolira se na dnevnoj bazi, kazao je za „Avaz" ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović komentirajući aferu sa zaraženim pilećim i goveđim mesom u Hrvatskoj i svakodnevne informacije da su proizvodi u Hrvatskoj inficirani salmonelom. .

Među posljednjim kompanijama u čijim su proizvodima otkrivene nepravilnosti je „Perutnina Ptuj". No, prema Šarovićevim riječima, nema razloga za brigu, jer ,,Perutnina Ptuj" u BiH ima vlastitu proizvodnju i ne uvozi meso.

- Dakle ta sumnja ne odnosi se na našu kompaniju, već samo na one ispostave koje posluju u Sloveniji i Hrvatskoj - pojasnio je Šarović.

Dodao je da je suština u jačoj kontroli državne granice, ali da na unutrašnjem tržištu, u proizvodnim pogonima i prodajnim objektima kontrolu trebaju obavljati entitetski inspektorati.

- Mislim da nas ova situacija tjera na jače kontrole kako bismo adekvatno zaštitili zdravlje naših građana i kvalitetu hrane podigli na višu razinu. Dugoročno, i mi u BiH trebamo nastaviti proces usvajanja najviših standarda kada je u pitanu hrana ne samo životinjskog nego i biljnog podrijetla, smatra Šarović.

Dodao je da bi bilo korisno da se Ured za veterinarstvo BiH obrati dopisom entitetskim inspektoratima kako bi i oni pojačali svoje kontrole.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje