Novi trendovi

Zbog stare populacije farmera SAD daje ogromna sredstva za mlade poljoprivrednike

Agrovijesti
SAD Fotografija: Morana Begač
Populacija farmera u SAD je sve starija, pa država bogatim potporama stimulira ulazak mladih u poljoprivredu. No, najveći je problem što nemaju svoju zemlju.

Broj farmera u SAD-u se konstantno smanjuje ali se radi samo o onima koji imaju vlasništvo nad zemljom. Zato raste broj onih koji to isto zemljište zakupljuju.

Od 2007. - 2012. postotak onih koji zakupljuju zemlju je porastao za devet posto, a radi se o mladim ljudima 25-44 godine. U Kaliforniji koja je vodeća poljoprivredna država SAD taj postotak je porastao za 22 posto. Mnogi od njih se bave ekološkom proizvodnjom koja se i najviše isplati, a u 2015. je iznosila 43 milijarde dolara.

Ipak, ovi farmeri imaju dva problema - jedan od njih je to što ne žele investirati jer vlasnik zemlje može raskinuti ugovor te ne mogu uzeti kredite od banaka jer zemlje nije njihova. Iskustva nisu dobra. Jedan farmer je uložio 20.000 dolara da bi vlasnik zemlje potom prodao zemljište, dok je drugi posadio jagode, a vlasnik raskinuo ugovor jer se bojao da će potrošiti svu vodu. 

Stoga ne čudi što samo 48 posto početnika farmera posluje u plusu. Cijena hektara zemlje u SAD je narasla sa 3.200 dolara na 8.200 dolara. Gotovo 38 milijuna hektara zemljišta je nestalo u SAD zbog građevinskih projekata u poslednjih 30 godina, a oko 40 posto od preostalih 460 milijuna hektara je zakupljeno. 

Zbog toga što populacija farmera stari u SAD-u, vlada je u program edukacije farmera-početnika uložila 130 milijuna dolara od 2009. godine. Gotovo 3/4 sredstava za podršku koja ide preko Agencije za farme ide farmerima početnicima i u 2016. garantirano je 1,5 milijardi dolara ugovora. 

  • Avatar
    limun 20. Prosinac 2016. u 08:51 Program edukacije farmera-početnika koja ide preko Agencije za farme za farmere početnike, da ali to je u Americi?!!
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje