EU za djecu

Zeleno svjetlo za novu Shemu školskog mlijeka, voća i povrća

Agrovijesti
Shema školskog voća, povrća i mlijeka Fotografija: Thinkstock
Nova pravila za jedinstvenu EU Shemu školskog mlijeka, voća i povrća spojiti će dva trenutno odvojena školska programa – Shemu školskog voća i Shemu školskog mlijeka te je isti podržan od strane država članica na današnjem Vijeću ministara u Luxembourgu

Osim veće efikasnosti i smanjenja administrativnog opterećenja, glavne promjene u novom aranžmanu biti će povećanje dostupnih sredstava i veći naglasak na obrazovne elemente za djecu. U isto vrijeme, novi tekst će poštivati zabrinutost o fleksibilnosti za zemlje članice. Nova Uredba biti će objavljena u Službenom listu u narednih nekoliko tjedana.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan je rekao: „Oduševljen sam uspjehom završetka reforme i zahvaljujem Parlamentu i Vijeću na konstruktivnoj suradnji tijekom cijelog procesa koji je započeo u siječnju 2014. Ovo je važna mjera koja donosi trajne promjene u dječjim prehrambenim navikama i ulaže u zdraviji način života u skladu s izazovima s kojima se naše društvo suočava. To je također i velika prilika za učvršćivanje veza između poljoprivredne zajednice i djece, njihovih roditelja i učitelja. Zadnje, ali ne i najmanje važno, povećanje budžeta u vrijeme kada su financijski resursi oskudni i ima novih prioriteta, pružaju dodatnu priliku poljoprivrednicima i tržištima koja su pod pritiskom.“

Nova Shema započeti će od 01. kolovoza 2017. godine pod zajedničkim pravnim i financijskim okvirom. To će osigurati sinergiju za efektivniju i učinkovitiju provedbu i pojednostavljenje. Sudjelovanje zemalja članica će i dalje ostati dobrovoljno. Prioritet će biti distribucija svježeg voća i povrća te mlijeka za piće školskoj djeci. Zemlje članice će imati fleksibilnost u dopuni ove distribucije  sa prerađenim voćem i povrćem ili drugim mliječnim proizvodima. Veći fokus staviti će se na obrazovne mjere kako bi se poboljšala svijest djece o zdravim prehrambenim navikama, kao i o problemima održivosti, okoliša i otpada od hrane.

Ukupni budžet iz Europske unije je povećan na 250 milijuna eura godišnje, od kojih će 150 biti za voće i povrće (kao i do sada) i 100 milijuna za mlijeko i mliječne proizvode (od predloženih 80 milijuna eura).

Shema školskog mlijeka započela je 1977. godine, a Shema školskog voća 2009. Oko 20 milijuna djece ima koristi od mliječne sheme, a 10 milijuna djece od Sheme za voće i povrće godišnje. Potreba za ovim shemama još je važnija danas, kada pada trend konzumacije voća, povrća i mlijeka, u svijetlu prehrambenih izazova. U većini zemalja opada konzumacija voća i povrća kod djece i ostaje ispod preporučenih dnevnih količina. Potrošnja mlijeka za piće također pada, a konzumacija kod djece okreće se prema visoko prerađenim proizvodima. Pretilost je postao veliki problem: u 2010. Svjetska zdravstvena organizacija je procijenila da je jedno od troje djece u EU u dobi od šest do devet godina pretilo ili ima prekomjernu težinu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje