Mladi poljoprivrednici u Vinki

Želimo razvijati kooperantski odnos s Vinkom i povećati hrvatsku proizvodnju povrća i voća

Agrovijesti
Mladi poljoprivrednici na sastanku s Agrokorom i Vinkom oko moguće suradnje Fotografija: Marko Mrkonjić/PIXSELL Pogledajte galeriju
Mladi poljoprivrednici okupljeni u HUMP Agro sudjelovali su na sastanku s poslovodstvom Vinke i Agrokora, na kojemu su razgovarali o mogućnostima kooperantske proizvodnje povrća i voća. Agrobiz.hr vam donosi dojmove mladih poljoprivrednika i poslovodstva Agrokora s ovoga sastanka i obilaska njiva i tvornice.

- Izabrali smo, čini se, najtopliji dan u ovoj godini za obilazak Vinke i naših njiva, ali mi je drago što smo se danas upoznali s vama i uvjerili se kako u Hrvatskoj ipak ima mladih i vrijednih poljoprivrednika. Vidim, bavite se ozbiljnim poslovima i moram priznati kako smo ponešto od vas i naučili, kazala je na sastanku s mladim poljoprivrednicima u Vinkovcima članica Nadzornoga odbora Agrokora Ljerka Puljić.

Uz osvježenje - hladnu lubenicu s polja PIK-a Vinkovci, koje su ovih dana stigle na tržište, mladi poljoprivrednici - a riječ je o momcima koji obrađuju 50, 100 pa čak i 900 hektara zemljišta - predstavili su poslovodstvu Vinke i Agrokora svoje proizvodnje i čime se bave, odnosno što proizvode i kako se nose s konkurencijom na tržištu.  

Desetak mladih poljoprivrednika okupljenih u Hrvatsku Udrugu mladih poljoprivrednika HUMP Agro s poslovodstvom Vinke i s predstavnicima Agrokora razgovarali su o mogućnostima razvijanja kooperacije i uključivanju mladih poljoprivrednika u razvoj proizvodnje povrća i voća, koje će biti namijenjena izvozu.

Agrokor je nedavno sklopio ugovor o međusobnoj suradnji - joint venture, s belgijskom Ardo Grupom, temeljem kojega Vinka postaje vodeća tvornica za proizvodnju zamrznutoga voća i povrća u istočnoj Europi. Ugovor je vrijedan gotovo 400 milijuna kuna, a njime su dvije kompanije postale ravnopravne vlasnice tvrtke Vinka.  

- Glavni cilj ove joint venture suradnje je da Vinka postane u istočnoj Europi vodeći proizvođač zamrznutoga voća i povrća, što će se postići snažnom investicijom i objedinjavanjem tržišnog, poljoprivrednog i industrijskog znanja Agrokora i Arda, uz kreiranje ekonomije obujma, kazala je na početku sastanka mladim poljoprivrednicima članica NO-a Agorkora Ljerka Puljić. Pojasnila je kako će se, uz značajne investicije u povećanje proizvodnih kapaciteta, proizvodnja u narednome razdoblju učetverostručiti i s postojećih 15.000 podići na 60.000 tona zamrznutoga voća i povrća. Time će se, uz značajno povećanje kapaciteta proizvodnje, otvoriti i veliki broj novih radnih mjesta i uključivanje kooperanata.

Mladi poljoprivrednici na sastanku s Agrokorom i Vinkom oko moguće suradnje

Ogromni potencijali na svjetskome tržištu

- Tržište ima ogromne potrebe za graškom,kukuruzom šećercem, šparogama, kestenom, trešnjama, malinama, kupinama, jagodama itd. Kapaciteti Vinke su veliki, a mi kanimo pomoći svima koji se žele uključiti u proizvodnju, raditi po standardima koji mi sa našim partnerom tražimo te proizvoditi vruhnske proizvode, rekla je mladima Puljić.

HUMP Agro, koji već okuplja više od 220 mladih poljoprivrednika, dao je inicijativu da obiđu Vinku te razmotre mogućnosti suradnje, posebice mladih poljoprivrednika s područja slavonskih županija, s obzirom da je za proizvodnju voća i povrća važno da mjesta proizvodnje ne budu previše udaljena zbog troška transporta i kvalitete proizvoda koji kasnije ulaze u peradu tj. obradu i zamrzavanje.

Predsjednik Udruge Jan Marinac kaže kako su iz medijskih izvještaja vidjeli da Agrokor i Ardo ulaze u ozbiljan posao, a poznavajući stanje na tržištu i ogromne potrebe za svježim ali i zamrznutim voćem i povrćem na europskom i svjetskom tržištu, smatraju kako u Hrvatskoj postoji dovoljan broj mladih poljoprivrednika koji bi se htjeli i trebali uključiti u neki oblik kooperacije i proizvoditi za Vinku.

- Željeli smo saznati koji su oblici suradnje mogući, koje proizvode i količine Vinka treba za svoje kapacitete. Ovo je početak i vjerujem kako ćemo privući i druge mlade poljoprivrednike da nam se pridruže, dodao je Marinac, ne skrivajući oduševljenje potencijalima koje pruža ugovor Arda i Agrokora.

Mladi se okreću profitablinijim proizvodnjama i edukaciji

- Vrijeme je da se napusti proizvodnja neprofitabilnih kultura na malim površinama, treba se okrenuti udruživanju, povezivanju i organizaciji drugačije proizvodnje te povezivanju mladih poljoprivrednika u kooperative kako bi se pokrenula nova i i drugačija poljoprivrede u Hrvatskoj, kazao je Marinac.

Osim Marinca, koji s partnerima u Križu pokreće plasteničku proizvodnju povrća, na sastanaku su sudjelovala i braća Valentić iz Mikanovaca, koja obrađuju 200-tinjak ha zemlje, imaju svoju maloprodaju, a proizvode krumpir, kupusnjače, ratarske kulture i dr. Bio je ondje i Marijan Balić, široj javnosti poznat po proizvodnji bijeloga luka u Ilači, te Vedran Lešić iz Bošnjaka koji se također bavi ratarstvom i proizvodnjom voća i povrća, ali i pilića za Vindiju, a njegova obitelj obrađuje oko 900 ha zemljišta. Filip Zorić iz Erduta pohvalio se odličnim prinosima pšenice, oko 10 tona po hektaru, a njegova obitelj obrađuje oko 100 hektara. Dario Juričić, jedan od suvlasnika brenda Volim ljuto, prezentirao je formulu uspjeha proizvodnje ljutih chilli paprika i uspjeha koji su tim brendom napravili na tržištu Hrvatske, ali i u izvozu. 

Mladi poljoprivrednici na sastanku s Agrokorom i Vinkom oko moguće suradnje

Vinka želi dugoročnu suradnju 

- Prosječna potrošnja zamrznutoga povrća i voća u Hrvatskoj je 5,7 kilograma, a prosjek u EU-u je 23,8 kilograma po stanovniku. Očekuje se značajan rast njihove potrošnje u kućanstvima, osobito u segementu ugostiteljstva. Ardo kao najveći europski proizvođač zamrznutoga povrća, voća i začina proizvodi 650.000 tona, a za potrebe svoje prodajne mreže kupuje još 200.000 tona, objasnio je Domagoj Franić, direktor Vinke.

Dodao je kako Agrokoru, koji već sada ima ogromnu proizvodnju povrća, a sada i voća na plantaži Borinci, za potrebe prerade i popunjavanje kapaciteta u Vinki i dalje trebaju ogromne količine povrća i voća, zbog čega su zainteresirani za kooperaciju.

- Želimo s kopoperantima imati dugoročni odnos. Dovoljnim brojem kultura hoćemo osigurati plodored za uspješniju višegodišnju proizvodnju na istoj sjetvenoj površin, čak i više puta godišnje, a naš je cilj pomoći im znanjem i iskustvom stečenim višegodišnjom proizvodnjom povrća, kazao je Franić.

Vladimir Džaja, direktor PIK-a Vinkovci, mladima je objasnio kako se danas povrće gotovo više ne može proizvoditi bez navodnjavanja.

- Mi smo u sedam godina proizvodnje crvenoga luka iz godine u godinu učili, putovali po svijetu, educirali se i sada smo došli do količina od 12.000 do 15.000 tona, koje plasiramo kroz naše police. A potrebe za crvenim lukom u Hrvatskoj su oko 50.000 tona, rekao je Džaja, te mlade pozvao da se, bez obzira hoće li se uključiti u proizvodnju za Vinku ili ne, uvijek obrate njemu i njegovim kolegama kako bi dobili potrebne informacije, stručne savjete...

- Savjetujem vam - borite se i budite uporni. Naravno, potrebno je da se udružujete i organizirate jer cijela EU naglasak i svoje strategije postavlja na mlade poljoprivrednike, te njihovo povezivanje i udruživanje, zaključila je Puljić. 

Jan Marinac

Marinac: Ovakve sastanke treba češće organizirati

Danas smo dobili puno korisnih informacija. Smatram kako ovakve sastanke treba češće organizirati, a pozivam sve mlade poljoprivrednike koji nam se žele pridružiti u ovakvim velikim projektima neka nam se jave, kaže Marinac. Dodaje kako su u Vinki dobili jako puno korisnih informacija i savjete koje će znati iskoristiti, ali i da su se uvjerili u ogromne potencijale suradnje.

 

 

Kooperacija s Vinkom: Primjer paprike i kukuruza šećerca

Kukuruz

Kukuruz šećerac:

Preduvjeti proizvodnje:

Površine veličine najmanje 10 ha, na kojima zadnjih pet godina nisu bile sijane konoplja, muhara ni šećerni sirak

Radijus transporta najviše 100 km

Navodnjavanje

Sjetva od 15. travnja do 15. svibnja

Berba od 20. srpnja do 6 listopada

Ostvareni prinosi od 18 do 25 tona po hektaru

Obveze naručitelja: sjeme, tehnologija proizvodnje, organizacija i troškovi berbe, 50 posto troškova transporta od polja do tvornice

Obveze proizvođača: priprema zemljišta, sjetva, zaštita, pridržavanje tehnologije proizvodnje, 50 posto troška transporta

Okvirna cijena 0,75 kun/kg

Paprike u staklenicima

Paprika:

Preduvjeti proizvodnje:

Površina na kojoj zadnjih pet godina nije bila zasnovana proizvodnja Solanaceae

Navodnjavanje

Sadnja od 15. svibnja, perada od 1. rujna do 15. studenoga

Ostvareni prinos 24 -35 tona po hektaru

Okvirna cijena od 1,8 do 2,6 kn/kg zaprimljenje mase  

 

 


 

 

 

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje