Omogućila CETA

Želite izvoziti sir u Kanadu? Prijavite se za kvote koje je EU dobila zbog CETA sporazuma

Agrovijesti
Kanada - EU Fotografija: Thinkstock
Pod CETA-om je dogovoreno povećanje kvota za nove sireve iz EU za oko 30 posto te će se godišnje iz EU moći uvesti 16 milijuna tona sireva. Kvote će biti dodijeljene na način da će 50 posto novih kvota pripasti proizvođačima, a 50 posto veletrgovcima i malotrgovcima

Kanada je s 1. kolovozom 2017. godine otvorila aplikacijski proces za kanadske uvoznike za dodjelu novih, povećanih kvota za uvoz sira iz država članica EU-a pod CETA-om. Rok za podnošenje dozvole za uvoz sireva iz EU za 2017. godine otvoren je do 8. rujna 2017. godine, jer će CETA stupiti u privremenu primjenu s 21. rujnom 2017. godine.

Kvote će se ubuduće dodjeljivati za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca, samo je iznimno ove godine od 21. rujna do 31. prosinca. Ovo je prvi put od 1970-tih godina da je Kanada pristala na povećanje uvoznih kvota za sireve. Kompanije iz EU i Kanade moći se ulaziti u partnerstva kako bi što bolje iskoristile prednosti koje su im omogućene pod CETA-om

Pod CETA-om je dogovoreno povećanje kvota za nove sireve iz EU za oko 30 posto te će se godišnje iz EU moći uvesti 16 milijuna tona sireva. Kvote će biti dodijeljene na način da će 50 posto novih kvota pripasti proizvođačima, a 50 posto veletrgovcima i malotrgovcima.

Od 50 posto kvote za proizvođače 30 posto će pripasti malim i srednjim tvrtkama (SME), a 20 posto velikim tvrtkama, a isti je slučaj i s kvotama dodijeljenim distributerima. Za 2017. godinu bit će moguće uvesti dodatnih 745.299 tona kvalitetnog sira i 79.085 tona industrijskog sira EU proizvođača.

Sve prijave za dodjelu novih kvota podnose se na internet stranici GAC-u (Global Affairs Canada).

Direktor Croatiastočara Branko Bobetić kaže kako je Hrvatska prošle godine imala rekordan izvoz sira od čak 8531 tona, dok je još 2012. godine izvoz bio tek 2553 tona. Rast je prošle godine bilo jako veliki, ali je dio sira plasiran na tržište Slovenije iz mlijeka koje je od tamo proizvoedeno.

„Kvota za izvoz u Kanadu mogla bi biti jako zanimljiva hrvatskim proizvođačima sireva i bilo bi dobro da se jave i iskoriste ovu šansu, kaže Bobetić. Za izvoz u Kanadu mi imamo kvalitetne sireve, ali je pitanje jesmo li konkuretni i imamo li dovoljno novca za marketing i promociju sireva na ovom tržištu.

EU je prošle godine u Kanadu izvezla 15.212 tona sira u vrijednosti od 125 milijuna eura, po prosječnoj cijeni od 8,22 eura za kilogram što je strašno dobra cijena i vjerojatno je potražnja za kvalitetnim sirevima velika. S druge strane ukupan izvoz sira iz EU na globalno tržište iznosio je 798.000 tona uz prosječnu cijenu od 4,5 eura za kilogram, dodaje Bobetić.

Bobetić je uvjeren da naše vodeće industrije poput Vindije, Dukata, Meggle, Agrolagune, ali i manji sirana mogu iskoristiti ove kvote i pokušati se okrenuti ovom tržištu.

Svakako je potrebno probati ići na nova tržišta jer EU to osigurava kroz izvozne ofenizive povjerenika za poljoprivredu Hogana koji obilazi i otvara nova tržišta. Bobetić tvrdi da bi našim izvoznicima mogle interesnatno biti i tržište Japana, gdje je EU prošle godine izvezla 70.049 tona sira, ali po daleko nižoj prosječnoj cijeni od tek 3,57 eura.

Naši izvoz od preko 8000 tona prošle je godine imao prosječnu cijenu od 3,28 eura za kilogram, pa bi bilo dobro da proizvođači iskoriste ovu šansu, zaključuje Bobetić.

Infografika sir

Sve prijave za dodjelu novih kvota podnosit će se GAC-u (Global Affairs Canada) na e-mail: 

CETA.Quotas@international.gc.ca

   Dodatne informacije o novim kvotama ta uvoz europskih sireva mogu se naći OVDJE.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje