Zajednički sastanak 7. kolovoza u Sarajevu

Zemlje regije pisale EK zbog odluke Hrvatske o uvođenju izvancarinskih barijera

Agrovijesti
Tržnica Fotografija: Borna Filić/PIXSELL
Sastanak predstavnika Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore povodom najnovije odluke Hrvatske o izvancarinskim barijerama za uvoz poljoprivrednih proizvoda, bit će održan u ponedjeljak u Sarajevu, neslužbeno doznaje N1. Ove zemlje su danas, tim povodom, uputile zajednički dopis Europskoj komisiji.

Sastanak predstavnika Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore povodom najnovije odluke Hrvatske o izvancarinskim barijerama za uvoz poljoprivrednih proizvoda, bit će održan u ponedjeljak u Sarajevu, neslužbeno doznaje N1.

Ove zemlje su danas, tim povodom, uputile zajednički dopis Europskoj komisiji.

Hrvatska je proširila popis voća i povrća koje mora proći fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja i odredila pristojbe koje su 22 puta više od dosadašnjih. Ove mjere će se odraziti na zemlje iz regije koje nisu članice Europske unije, prije svega Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, jer je na proširenoj listi praktično sve voće i povrće koje se uzgaja na ovim područjima i izvozi iz Srbije.

Srpski premijerka Ana Brnabić izjavila je da Srbija neće ignorirati nove mjere koje je Hrvatska uvela za proizvode iz Srbije i da će zaštititi svoje proizvođače i izvoznike.

- Srbija će još jednom pokazati da je konstruktivna i tolerantna, ali nećemo ovo ignorirati i uspjet ćemo zaštititi i naše proizvođače i naše izvoznike - rekla je Brnabić dodajući da su hrvatske mjere "jasno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

S tim je suglasan i potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

- Ove mjere nisu u duhu i formi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Slijedom tih njihovih mjera, BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo uputili su dopis i apel Europskoj komisiji, na ruke glavnog direktora za pitanje trgovine, u kojem smo tražili da se zaustavi nekorektno ponašanje onih koji donose ovakva pravila. Jutros smo uputili taj zajednički dopis. Smatramo da će se nešto postići - kazao je Bojić za N1.

U pismu upućenom EK navedeno je da ova jednostrana netarifne barijera izravno utječe na dugoročne trgovinske sporazume za izvoz voća i povrća u Hrvatsku, koje imaju dobavljači iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Shodno tome, proizvođači i trgovci iz ovih zemalja izvan EU, koji su u procesu pristupanja EU, stavljeni su u neravnopravan položaj tako što se značajno povećava konačna cijena predmetnih proizvoda.

Upozoravaju i da ta "izuzetno štetna mjera" nije u duhu formulacije i smisla SSP-a - Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i predmetnih zemalja.

"Željeli bismo Vas upozoriti da uzmete u obzir kako donošenje ovog pravilnika ozbiljno ometa trenutni režim slobodne trgovine između naših zemalja i EU i stvara značajnu ekonomsku štetu. Nadamo se da ćete poduzeti sve moguće korake u vašoj nadležnosti kako biste pomogli u rješavanju ovog pitanja, u duhu principa slobodne tržišne ekonomije i spremnosti EU da doprinese ekonomskim reformama u referentnim zemljama i dubljoj ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana u cjelini ".

U zajedničkom dopisu ističe se i da uvođenje ovakvih barijera u trgovini usporava poslovnu suradnju između regije i EU, a posebno s Hrvatskom.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje