Dvije nove oznake

Zemljopisno podrijetlo "Dingača" i "Postupa" u Srbiji zaštićeno još od 1986. godine

Agrovijesti
Vino Fotografija: Pixabay
Zanimljivo je da su prva dva proizvoda sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla u Srbiji bila vina iz Hrvatske, „dingač” i „postup”. U registar Zavoda za intelektualno vlasništvo Srbije upisani su 2. rujna 1986, na zahtjev poljoprivredne zadruge sa Pelješca.

Zavod za intelektualno vlasništvo Srbije objavilo je dvije nove oznake zemljopisnog podrijetla, kojima su kao posebni zabilježeni vrbički bijeli luk i đerdapski med.

Zahtjev za prvu oznaku podnijelo je Udruženje poljoprivrednika ”Vrbički proljetnii bijeli luk” iz malog sela u općini Čoka sa samo 238 stanovnika, nastanjenog Mađarima, a za drugu pčelarsko društvo ”Golubački grad”.

Tako danas u Srbiji registrriranu oznaku zemljopisnog podrijetla ima ukupno 69 specijaliteta iz Srbije, ali i iz Hrvatske, Češke i Crne Gore, piše Politika.

Prva dva proizvoda sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla u Srbiji bila su vina iz Hrvatske, „dingač” i „postup”. U registar Zavoda za intelektualno vlasništvo Srbije upisani su 2. rujna 1986, na zahtjev poljoprivredne zadruge sa Pelješca.

Tek deseteljeće kasnije Užičani su zaštitili ime goveđeg i svinjskog pršuta i slanine.

Zemljopisno poodrijetlo priznato je, potom, srijemskim prerađevinama, kulenu, domaćoj kobasici i salami, pa požarevačkoj kobasici, čaju sa Rtnja, kačkavalju iz Krivog vira, ovčijem, kozjem i kravljem siru sa Homolja, vinu „banatski rizling” (Vršac), „jagodinskoj ružici”, pivu „šampion” iz Vršca, pivu „badweiser” iz Buđejovica u Češkoj (četiri vrste) i napitcima „Kosovovina” sa Kosova (tri destilata od grožđa)..

Slijede kavijar iz Kladova, voda „vrnjci”, apatinsko „jelen” pivo, crnogorski „krstač”, „vranac”,  „merlot” i „chardonnay”, i mineralna „akva heba” iz Bujanovca.

Oznake zemljopisnog podrijetla dobili su i pirotski ćilimi, njeguška pršuta (prijedlog iz Podgorice i Škaljara, Kotor), ručno pletena odjeća „Sirogojna” iz Užica, voda „duboka” („Bambi”, Požarevac), vino „krokan” sa Bisernog ostrva kod Novog Bečeja, voda „Knjaz Miloš” iz Aranđelovca, crnogorska loza rakija iz Podgorice, petrovska klobasa (Bački Petrovac), leskovačko meso za roštilj, valjevski duvan čvarci, vino „bermet” iz Sremskih Karlovaca, kačkavalj iz Svrljiga, „karlovački rizling” iz Petrovaradina, svježi i kiseli kupus iz Futoga, med iz Homolja, malina iz Arilja, belmuž iz Svrljiga, damast iz Bezdana, kačkavalj sa Stare planine, domaći ajvar iz Leskovca, lipov med sa Fruške gore i med iz Kačera u Šumadiji, ovčiji i kravlji sir i janjetina iz Sjenice, kačkavalj od kravljeg mlijeka iz Pirota, sirevi iz Sombora i sa planine Zlatar, šaran iz Ečke, lemeški kulen iz Svetozara Miletića i šunka iz Vršca.

Na ovaj način štite se dva obilježja nekog specijaliteta: ime podrijetla i zemljopisna oznaka.

Ime podrijetla je zemljopisni naziv zemlje ili područja, lokaliteta koje služi da bi označilo proizvod koji potječe sa nekog područja, čiji su kvaliteta i posebna svojstva isključivo ili bitno uvjetovana geografskom sredinom. S druge strane, zemljopisna  oznaka označava neku robu po podrijetlu zemlje ili područja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje