Konferencija

Žene iz sektora poljoprivreda imaju ogroman utjecaj

Agrovijesti
Fotografija:
Na konferenciji "Žene u poljoprivredi" koju je organizirala Women in Adria govorilo se o izazaovima s kojima se susreću žene u tom sektoru

Na razini Europske unije 40% žena radi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a samozaposlenih žena je 37% te jedna trećina nositeljica farmi su žene. Drugim riječima, žene iz sektora poljoprivreda imaju ogroman utjecaj, a to su potvrdile govornice na prvoj konferenciji “Žene u poljoprivredi” koju je organizirala Women in Adria. Generalni sponzor konferencije je tvrtka IPS konzalting, srebrni Bioinput i Spar, uz medijsko pokroviteljstvo Agrokluba i podršku Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika.

Direktorica IPS konzaltinga, hrvatsko-belgijske tvrtke, Ana-Marija Špicnagel Ćurko otvorila je konferenciju i obratila se pratiteljima s dvije teme. U prvom obraćanju ispričala je o Nutri2Cycle-u, istraživačkom projektu kojeg provodi u suradnji s partnerima iz čak 19 zemalja, a kroz njega planira riješiti probleme poljoprivredne proizvodnje u Europskoj uniji. To su visoki doprinos emisija stakleničkih plinova, neučinkovita uporaba ugljika i neučinkovita uporaba hranjivih tvari, piše Women in Adria. 

Druga tema koju je obradila je važnost EU fondova za poljoprivredu te kako se prijaviti. Ana-Marija je objasnila 10 koraka koji dovode do uspješne prijave, ali i na koje se agro natječaje poljoprivrednici mogu prijaviti.

“Radim dugi niz godina ovo i u poslovanju sam se susrela sa svim i svačim. Neki klijenti su došli jako lijepo pripremljeni, dok su drugi došli jer im je susjed dobio novce pa žele i oni”, otkrila je Ana-Marija,

Nutri2Cycle pobliže je objasnila Barbara Đukić, također konzultantica IPS konzaltinga. Ona je iznijela pregled zelenih tehnologija za modernizaciju agro proizvodnje te uspješne primjere iz Europe. Za budućnost poljoprivrede važno je uvođenje novih i inovativnih tehnologija, automatizacija, konsolidacija i smanjeni ljudski rad. Uz sve to koristit će se lovne biljke, digestati i aditivi.

Direktorica nabave u SPAR-u, Žana Lovrić, govorila je o suradnji s preko 400 hrvatskih proizvođača i dobavljača te da SPAR ima 19 linija hrvatskih proizvođača među kojima su Free Form, Spar Premium, Spar Vital. Uz to se dotaknula projekta Startaj Hrvatska putem kojeg podržavaju svježu poduzetničku snagu. “Ti poduzetnici su toliko uporni da dođu do svog cilja, a SPAR im je pomogao da dođu do svog prvog proizvoda”, objasnila je Žana te pozvala sve zainteresirane da prijave za drugu sezonu.

Vlasnica OPG-a Dobošić, Marina Dobošić, objasnila je kako je izgledao njihov početak. Proizvode bučino ulje i sjemenke buče, a s tim su krenuli 2009. godine. Uzgajaju tikvu golicu, odnosno njezine koštice od kojih su prije tri godine krenuli i s prerađevinama. No, priznaje da su prvu godinu kad su krenuli s proizvodnjom bili u dugovima jer nisu znali na koji način uzgojiti, koje su koštice su najbolje, ali kad su krenuli u drugu godinu uzgoja, pronašli su načine da to bude isplativo.