Ruralnoj Europi su potrebne snažne seoske žene

Žene upravljaju sa svega 30 posto poljoprivrednih gospodarstava

Agrovijesti
17. izbor Najuzornije hrvatske seoske žene, Grabarje Fotografija: Morana Begač
Devedeset i šest posto poljoprivrednih gospodarstava u Europskoj uniji čine obiteljska poljoprivredna gospodarstva, dok žene upravljaju sa svega 30% poljoprivrednih gospodarstava. No, žene u poljoprivredi imaju mnogo veće uloge nego što pokazuje službena statistika.

Na konferenciji koju su povodom Međunarodnog dana žena zajedno organizirale hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (EPP) te rumunjska zastupnica Maria Gabriela Zoana (S&D) u suradnji sa Ženskim odborom COPA-e iz Europskog je parlamenta upućen poziv Europskoj uniji i državama članicama na bolju procjenu izazova s kojima se suočavaju seoske žene te bolje prepoznavanje i podršku njihovog velikog doprinosa ruralnoj Europi.

Zastupnica Petir koja je na konferenciji predstavila svoje Mišljenje o Prijedlogu Uredbe o strateškim planovima u okviru ZPP-a koje je Odbor za prava žena i ravnopravnost spolova usvojio prije desetak dana, rekla je da se prijedlog Zajedničke poljoprivredne politike ne bavi izravno pitanjima vezanim za specifične potrebe i podršku ženama poljoprivrednicama, stoga je ona uložila amandmane.

„Potprogrami za žene trebaju biti uključeni u novi zakonodavni prijedlog kako bi države članice imale mogućnost podržati žene poljoprivrednice i njihove projekte.“ Zastupnica Petir se također zalaže za prepoznavanje tzv. „nevidljivog rada“ supruga koje pomažu svojim supruzima na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i za osiguravanje njihovih socijalnih prava.

Devedeset i šest posto poljoprivrednih gospodarstava u Europskoj uniji čine obiteljska poljoprivredna gospodarstva, dok žene upravljaju sa svega 30% poljoprivrednih gospodarstava. No, žene u poljoprivredi imaju mnogo veće uloge nego što pokazuje službena statistika. Nekoliko izvješća Europskog parlamenta, među kojima i ono zastupnice Petir o ženama i njihovoj ulozi u ruralnim područjima usvojeno 2017. godine, već je ukazalo na multi-funkcionalnu ulogu seoskih žena i njihovu važnost za strukturu i gospodarstvo ruralnih područja, a upravno na tom tragu bila je i ova konferencija.

Generalni tajnik COPA-COGECA Pekka Pesonen istaknuo je da „su svojim angažmanom u lokalnim udrugama, općinskim vijećima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, žene postale kamen temeljac poljoprivrede. Velik broj vrhunskih projekata vođeni su od strane žena poljoprivrednica. To nas treba ispunjavati ponosom te bismo to trebali promovirati kako bismo inspirirali druge. Generacijska obnova je glavni izazov europskih poljoprivrednih udruga. Stoga, trebamo više žena i muškaraca poljoprivrednika!“

Svi govornici slažu se da se žene poljoprivrednice suočavaju sa specifičnim preprekama kada žele započeti poljoprivredne aktivnosti te ispaštaju zbog općenitog smanjenja lokalnih javnih usluga. Prezentirajući ishode globalnog istraživanja kojem je cilj bio identificirati glavne prepreke s kojima se žene poljoprivrednice suočavaju, predstavnica Odjela za poljoprivredu u DowDuPont-u, Clara Serrano, istakla je da „u Europi, 68% žena poljoprivrednica smatra kako je spolna diskriminacija problem u poljoprivredi. 67% žena poljoprivrednica u Europi koje su sudjelovale u anketi smatra kako je podizanje svijesti javnosti o spolnoj diskriminaciji u poljoprivredi i agronomiji ključno za uklanjanje prepreka ka jednakosti.“

Zaključivši konferenciju zastupnica Petir je izjavila kako vjeruje da će zajedničkom aktivnošću uspjeti doprinijeti poboljšanju položaja žena u ruralnim područjima. Petir je svima prisutnima zahvalila na doprinosu i suradnji, posebice COPA-COGECA-i, najvećem europskom udruženju poljoprivrednih proizvođača te svim prisutnim ženama zaželjela sretan Međunarodni dan žena.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje