Vrhunski sortimenti

Žetva pokusnih parcela pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek na VGUK

Agrovijesti
Pšenica Fotografija: Thinkstock
Ovogodišnja sjetva je uključivala dvanaest sorata pšenice i jednu sortu tritikala

Na pokusnim parcelama Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima u utorak, 27. srpnja 2021. obavljena je žetva vrhunskog sortimenta pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek.

Na parcelama je kao pretkultura bila posijana soja, čija je žetva kasnila zbog velike količine oborina, a što je u konačnici rezultiralo i kasnijom sjetvom pšenice koja je posijana tek 03.11.2020. što se smatra relativno kasnom sjetvom za naš dio SZ Hrvatske.

Ovogodišnja sjetva je uključivala dvanaest sorata pšenice i jednu sortu tritikala.

Unatoč svemu tome pšenica je ušla dobro razvijena u zimu, također, vremenske prilike u proljeće su bile povoljne te je prva prihrana odrađena u drugom mjesecu prema "pravilima struke".

Ovogodišnji prinosi u vrijednostima od 7.8 do preko 9 tona po hektaru, iako nešto manji nego prethodne godine, ako se uzmu u obzir sve nedaće, ipak vraćaju optimizam.

Ono što je podbacilo ove godine su proteini od oko 12%, koji ovogodišnji urod pšenice smještaju u treću klasu, no, relativno velik prinos i cijena na tržištu koja je u odnosu na prošlu godinu veća za oko 30% ostavljaju mjesta zadovoljstvu.

Žetvu su realizirali: Dragutin Žibrin, dipl. ing. sa suradnicima: Josip Vrabec, Tomislav Fabijanec, struč. spec. ing. agr. te Ksaver Grudić, dipl. ing. sa Poljoprivrednog instituta Osijek.