DANI POLJA ULJANE REPICE TVORNICE ULJA ČEPIN

Žetva uljane repice kreće 1. srpnja, cijena nepoznata

Agrovijesti
Uljana repica Fotografija: Pixabay
Stanje na poljima je već zabrinjavajuće, mnoga plivaju pod vodom, kazao je Bičvić

I ovogodišnji je već tradicionalni Dan polja uljane repice Tvornice ulja Čepin, unatoč kiši koja je okupljene pratila u pokusnom polju na Jospin dvoru, održan uz brojne uzvanike, proizvođače i poslovne partnere koji su sa zanimanje pratili izlaganja prilikom obilaska polja.

Prezentirano je ukupno 43 hibrida uljane repice, osam zastupnika sjemenskih kuća: Pioneer, Institut NS, Agronom, RWA, Dekalb, BC Institut, KWS I Syngenta. Prema riječima Josipa Bičvića, predsjednika Uprave Tvornice ulja Čepin, obzirom na loše vremenske uvjete stanje uljane repice na poljima je dobro.

"Žetva nam ove godine očigledno bježi, kiša nikako da stane, no nadamo se da će ovaj Dan polja obilježiti kraj kišnog razdoblja. Stanje na poljima je već zabrinjavajuće jer mnoga plivaju pod vodom, no uljana repica s obzirom na jako loše i nepovoljne uvjete sjetve i jako loše nicanje izgleda dobro. Procjena je da je 10 do 15 posto površina pod repicom presijano, jer su sklopovi bili loši, a potencijal premali i proizvođači su se odlučili na presijavanje. U međuvremenu se s kišama i toplijim vremenom stanje repice značajno popravilo, ona se razgranala, ima dovoljno etaža i ukoliko kiša stane te dođe konačno sunčano vrijeme očekujemo početak žetve oko 1. srpnja", rekao je Bičvić i dodao kako su očekivanja što se prinosa tiče prosječna.

" Imamo vrhunskih tabli na kojima će prinosi iznositi više od četiri tone po hektaru, a tako očekujemo na pokusnom polju gdje je nekakav maksimum prinosa. No, imamo i onih koji će skinuti do dvije tone po hektaru. Prinos ovisi o tome koliko je tko dobio kiše jer je ona lokalnog karaktera. Tamo gdje je došlo 50 litara više, nego što je trebalo, nema puno pomoći. Smatram da će većina hibrida ostvariti potencijal od četiri do četiri i pol tone jer je sklop odličan i repica je vrlo gusta," dodao je Bičvić.

U Hrvatskoj je uljana repica zasijana na oko 45 000 ha, no točni podaci o tome koliko je presijano još nisu poznati, ali se procjenjuje kako će se ona vršiti s 40 000 ha.

"Tvornica ulja Čepin, kao i svake godine, zainteresirana je za otkup svih količina, jer su nam kapaciteti 150.000 tona uljarica, a kombiniramo uljanu repicu, suncokret i soju koju radimo od ove godine. U prošloj smo godini preradili 40 tisuća tona uljane repice, 70 tisuća tona suncokreta i 25 tisuća tona soje i bili bi zadovoljni kada bi tako bilo i ove godine." kazao je predsjednik Uprave Tvornice ulja Čepin i dodao kako objektivni kapacitet otkupa iznose između 50 000 i 60 000 tona.

Tvornica ulja Čepin nije još službeno rekla otkupnu cijenu, no Bičvić vjeruje da će ona iznositi kao i prošlogodišnja i iznositi oko 2,25, 2,30 kn/kg. “Burze se mijenjaju svaki dan i dan objave cijene, ovisit će o stanju na burzi u tom trenutku”, naglasio je Bičvić. Nakon obilaska pokusnog polja druženje se nastavilo, ali uz sunčano vrijeme, u Terra Negra Country Clubu na čepinskoj Ovčari. 
 

Nadaju se većoj otkupnoj cijeni

Prema riječima proizvođača Miroslava Franjića iz Habjanovaca, uljana repica je sada u jako dobrom stanju od onog kakva je bila za vrijeme sjetve kada je bilo sušno razdoblje, pa stoga očekuje dobar ovogodišnji prinos. “Na OPG-u imam zasijane sve kulture osim šećerne repe, a pod uljanom epicom je 20 hektara za koju imam osigurano tržište. Imao sam dosta problema sa štetnicima, posebno sjajnikom i buhačem, no tu je bio i problem s bolestima. Četiri puta išao sam sa zaštitom pa se i unatoč tim problemima nadam dobrom prinosu.” Što se tiče cijene Fabijanić je optimističan te se nada onoj na razini prošlogodišnje pa čak i nešto višoj.”Poljoprivrednici uvijek očekuju bolju cijenu, ali bismo bili zadovoljni kad bi ona bila nešto iznad prošlogodišnje, oko 2,40 kn/kg.” - kazao je Franjić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje