Žetva pšenice

Žetva: Urod zadovoljavajući, cijena još nedefinirana

Agrovijesti
Žetva pšenice Fotografija: Pixabay
Žetva pšenice i drugih žitarica na slavonskim poljima u punom je jeku, a proizvođači i otkupljivači zadovoljni su kvalitetom i prinosima dok je otkupna cijena još uvijek nepoznata.

Na poljima u Vukovarsko-srijemskoj županiji pod pšenicom, kao najzastupljenijom žitaricom, je između 25 i 27 tisuća hektara, potvrđuje Darko Juzbašić iz županijskog odjela za poljoprivredu. Navodi kako je riječ o nešto manjim površinama nego prijašnjih godina.

"Prošlih godina imali smo u prosjeku između 30 i 35.000 hektara pod pšenicom, a ove godine nešto manje. Razloga je više, a jedan od najznačajnijih je relativno niska otkupna cijena tako da se poljoprivrednici sve više okreću dohodovnijim kulturama", kaže Juzbašić dodajući kako ovogodišnja otkupna cijena na području Vukovarsko-srijemske županije još uvijek nije formirana.

Po riječima direktora Poljoprivredne zadruge Napredak iz Županje Marka Bačića, čiji su kooperanti jesenas pšenicom zasijali oko 2.200 hektara, proizvođači priželjkuju otkupnu cijenu od barem 1,20 kuna po kilogramu.

"Hoće li to i dobiti, odlučit će tržište odnosno zakon ponude i potražnje, a ponajprije stanje na tržištu Mađarske i Vojvodine, čija tržišta diktiraju cijene pšenice u ovom dijelu Europe", kaže Bačić dodajući kako se na površinama Nepretkovih kooperanata prinosi kreću od 5,5 do 9 tona po hektaru i veći su nego prošle godine.

Kada je riječ o kvaliteti zrna, po Bačićevim riječima ona je zadovoljavajuća, jer je "hektolitar" preko 80, a proteini u prosjeku iznose 12 posto.

Podaci Državnog zavoda za statistiku o ranim procjenama zasijanih površina važnijih usjeva u ovoj godini pokazuju na rekordnu sjetvu uljane repice, dok je pšenice zasijano najmanje u zadnjih 26 godina.

Pšenice je po podacima DZS-a zasijano na 100 tisuća hektara, odnosno na 68 tisuća hektara ili 40,5 posto manjoj površini nego u 2016. godini.

To je najmanja sjetva pšenice u zadnjih 26 godina, odnosno od 1990. godine.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje