Fajferice

“Žirovanje” svinja vraća se u spačvanske šume?

Agrovijesti
Crne svinje - fajferice Fotografija: Thinkstock
Izaslanstvo uzgajivača crne slavonske svinje u Ministarstvu poljoprivrede iznijelo je svoje zahtjeve glede vraćanja u državne šume takozvanog žirovanja kao ekološki prihvatljivog načina uzgoja svinja.

– Jako smo zadovoljni obavljenim razgovorima, jer je to prvi put da smo uopće skupa sjeli za stol i otvoreno porazgovarali o toj temi. Ljudi su nas podržali i rekli da, što se tiče “žirovanja” svinja u rubnim dijelovima šume, tu ne bi trebalo biti problema. Najvažnije nam je da to nije zakonom zabranjeno, što nam otvara prostor, naravno, uz određene uvjete - kazao je inicijator sastanka Pavo Barić iz Babine Grede. Predstavnici Ministarstva izrazili su želju da dođu na istok Slavonije, obiđu šumske predjele i osobno provjere situaciju na terenu, piše Glas Slavonije.

- To je u svakom slučaju velik pomak, naši su zahtjevi konačno prepoznati i drago nam je što su se i ljudi u Ministarstvu poljoprivrede složili da takav potencijal koji imamo svakako treba iskoristiti. Posebice što smo posljednjih godina suočeni s velikim otporom prema našim nastojanjima vraćanja svinja u naše šume. Čak mi je i čelnik Uprave šuma Vinkovci rekao da je to primitivno i zaostalo - kaže Barić.

On podsjeća na to da ima zemalja koje jako lijepo žive od uzgoja domaćih pasmina svinja i proizvodnje kvalitetnog proizvoda kao što je, primjerice, najpoznatiji i najskuplji svjetski pršut Pata nigra, ili doslovce prevedeno “crna nožica ili papak”, iz Španjolske. Specifičnost te svinje je što se uzgaja na otvorenom, a hrani se isključivo žirom.

- To je njihova domaća svinja koja živi na otvorenom, u ekološkim uvjetima, i od Španjolaca slušamo tu priču koju mi Slavonci imamo, ali oni je znaju iskoristiti i prodati. Iza njih je stala i država, i njihov kraj i regija i oni su od toga zaista uspjeli napraviti brend - kaže babogredski svinjogojac.

1000 kuna za kilogram

Lani su, kaže, na sajmu u Tinjanu na koji se ovih dana Barić ponovno sprema Španjolci u dva dana prodali tonu pršuta po cijeni od tisuću kuna za kilogram i u malom istarskom mjestu ostvarili promet od milijun kuna. Napominje da su brojni posjetitelji probali i Pata negru i pršut od crne slavonske svinje na njegovu štandu i zaključili da je naš pršut, iako osjetno jeftiniji, bolji.

- Dogovoreno je da će se krajem ovog mjeseca održati skupština Vukovarsko-srijemske županije na temu žirovanja i pokretanja ekološkog uzgoja svinja. Vrlo je važno da Županija stane iza naših uzgajivača crne slavonske svinje i da se ona brendira. Smatram da bi za naš kraj ona bila pokretač razvoja i turizma i gospodarstva - uvjeren je. Bit će organizirana i prezentacija i degustacija proizvoda od crne slavonske svinje, kaže on.

Dodaje da će nazočne upoznati i s tržištem na koje plasira svoje proizvode, s cijenama koje se mogu postići, i to ne samo za pršute već i slaninu, čvarke, mast…

- Cilj nam je da se svi oni koji budu imali želju, ne samo u Vukovarsko-srijemskoj već i u okolnim slavonskim županijama, okupe i u rubnim dijelovima šume uzgajaju svinje i godišnje proizvode po nekoliko tisuća pršuta. Mislimo da će se na taj način pomoći svima koji vole ovaj kraj, da se bave svinjogojstvom i da od toga posla mogu jako lijepo živjeti. Crnom svinjom, uvjeren sam, znatno ćemo više pokrenuti turizam nego lovstvom, zaključuje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje