NAKON USKRATE NOVCA IZ EU FONDOVA

Žito se sprema za spor s državom zbog odbijanja projekata

Agrovijesti
Marko Pipunić, vlasnik tvrtke Žito d.o.o. Fotografija: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Nakon što je država Marku Pipuniću, vlasniku osječkog Žita, odnosno njegovim tvrtkama "Copadio" d.o.o. i "Salami aurea" d.o.o., uskratila novac iz EU fondova, tom slavonskom poduzetniku, kako doznaje Glas Slavonije, nije preostalo ništa drugo nego podići tužbe.

Naime, trgovačka društva "Copadio" d.o.o. i "Salami aurea" d.o.o. podnijela su Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku zahtjev za mirno rješenje spora s Ministarstvom poljoprivrede RH, što je i službeno potvrđeno Glasu Slavonije. Za investicije u svaku od tvrtki Agencija za plaćanje u poljoprivredi trebala je isplatiti po 38 milijuna kuna.

Proces za mirno rješenje spora za tvrtku "Copadio" d.o.o. istekao je 6. ožujka, a za tvrtku "Salami aurea" d.o.o. istječe 15. ožujka.

“Sukladno Zakonu o parničnom postupku podnošenje ovog zahtjeva za mirno rješenje spora s Ministarstvom poljoprivrede RH procesna je pretpostavka za podizanje tužbe protiv Republike Hrvatske”, stoji u odgovoru na naš upit koji potpisuje Zvonko Kuharić, glasnogovornik i zamjenik Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku.

Iz Žito grupe, pak, neslužbeno navode da su samo poštovali sve uvjete natječaja i da poduzimaju određene pravne radnje da zaštite svoje interese jer smatraju da su im nepravedno uskraćena sredstva iz Mjere 4.2.1 namijenjena ulaganju u prerađivačke kapacitete uz povećanje konkurentnosti Programa ruralnog razvoja 2014. do 2020.

Podsjetimo, za tvrtke Copadio i Salami aurea konačne odluke o isplati novca dobivene su u rujnu predprošle godine a na temelju njih Žito je ušlo u investicije, tj. gradnju pogona za proizvodnju pršuta. Ukupna vrijednost projekata iznosila je više od 185 milijuna kuna, a nepovratne potpore trebale su iznositi ukupno 76,8 milijuna kuna.

Žito je prvobitno planiralo kroz projekte koje su kandidirali za potpore iz Programa ruralnog razvoja investirati i do 500-tinjak milijuna kuna i otvoriti 350 novih radnih mjesta te proizvoditi godišnje milijun pršuta i 20 tisuća tona različitih vrsta salama, za domaće i za inozemno tržište.

Uz Žito je bez potpora ostalo još poljoprivrednih tvrtki, između ostalih i Osatina grupa u vlasništvu Mirka Ervačića, koji je planirao sagraditi staklenik za rajčice i preradbene kapacitete. Iako se pronijela vijest da je i taj poduzetnik u postupku podizanja tužbe protiv države, iz Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku su naveli da "Osatina grupa nije ovom državnom odvjetništvu podnijela zahtjev za mirno rješenje spora s Ministarstvom poljoprivrede RH”.

 

  • Avatar
    ministar 11. Ožujak 2017. u 21:15 nek vam gospodo Jakovina vrati novac,pa ga onda uložite u svoje projekte...ako ste sposobni i "konkurentni" onda mozete potražiti kredit u banci pa gradite do mile volje...a ovako s 90% povrata mislim da nema smisla..dok neke deložiraju iz stanova i bacaju na ulicu nekima ne poklanjaju milijuni.. SRAMOTA!!
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje