PRODAJA POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJE

Živnulo tržište traktora: U prvoj polovici godine registrirano 211 traktora, 50 posto više nego lani

Agrovijesti
Traktor Fotografija: Pixabay
Prema podacima Stanica za tehnički pregled, u Hrvatskoj je u prvom polugodištu ove godine novoregistrirano 211 traktora. To je gotovo duplo više nego u prvom polugodištu prošle godine kada je novoregistrirano bilo svega 126 traktora.

Ocjena je kako je uzrok tolikom povećanju prodaje traktora, ali i druge mehanizacije, obveza kupaca da moraju zamijeniti stare traktore i mehanizaciju ne čekajući europske potpore i program ruralnog razvoja 2014. - 2020. godine jer su i oni svi skeptični hoće li i kada biti EU potpora za investiranje u hrvatsku poljoprivredu, kaže dopredsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH i direktor Poljoopskrbe Međunarodne trgovine, Franjo Dominković.

Na kraju srpnja, još nitko nije dobio pozitivno rješenje za zahtjeve predane Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, a na prvi natječaj iz podmjere 4.1.1. za koje je rok predaje zahtjeva bio od 15.veljače  do 15.travnja 2015.godine. 

Povećane količine prodanih traktora u prvom polugodištu ove godine  još uvijek su gotovo pet puta (474,4%) manje nego u prvom polugodištu 2009.godine kada je prodano 1001 novi traktor, odnosno četiri puta (381%) manje nego 2008.godine kada je novoregistrirano 804 traktora, ili 2007.godine  kada je u prvom polugodištu te godine novoregistrirano 923 traktora, ističe Dominković. .

Objašnjava kako su u spomenute tri godine potpora povećanje prodaje mehanizacije bili su Kapitalna ulaganja, odnosno Operativni programi poticaja  investiranja u poljoprivredu u RH i sada bez europskih potpora neće biti osjetnijeg povećanja „prodaje“ poljomehanizacije.

Najveći porast prodaje u prvom polugodištu ove godine bilježi „Agronom“, koji je imao novoregistrirano 23 Casse traktora i čini porast od 11,5 puta u odnosu na  isto razdoblje  prošle godine, kada je novonabavljeno svega 2 traktora Casse.

Osjetan porast prodaje u prethodnom razdoblju zabilježili su John Deere (2,55 puta više ove nego prošle godine) i Deutz koji je lani u prvom polugodištu prodao 16 traktora, a ove godine do 30.06. 31 traktor.

Franjo Dominković, direktor tvrtke Poljoopskrba međunarodna trgovina
Sa tržišta nestao IMT

Primjetno je isto tako da su neki traktori nestali sa tržišta, kao npr. IMT zbog lanjskog stečaja i prestanka proizvodnje, indijski Foton i Sonalika, te kineski JINMA i YTO te da je npr. Zetor zabilježio značajan pad prodaje u odnosu na lanjsko prvo polugodište.

Ipak, na malom tržištu poljomehanizacije u RH je od 01.01. do 30.06. ove godine  novoregistrirano 28 brandova raznih proizvođača traktora ( prosječno 7,5 komada po proizvođaču), a primjetan je i ogromni porast prodaje quadova, lani 25 komada, a ove godine do sada 70 komada od pet proizvođača, pa se postavlja logično pitanje da li kod ovih „igrački“ ima prostora za daljnje povećanje prodaje i/ili preorijentaciju, ističe Dominković. .

Na tržištu RH prvih 6 mjeseci registrirana su i dva nova branda, kineski Dongfong i Dotto, svega po jedan komad od svakoga.

Pogledajte tabelarni prikaz prodaje traktora za prvih osam mjeseci ove godine. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje