MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI

Značajan rast proizvodnje maslaca i sira u 2019. godini

Agrovijesti
Fotografija:
Količina kravljeg mlijeka prikupljenog u 2019. smanjena je za 3,9% u odnosu na godinu ranije, količina uvezenog neobranog mlijeka povećana je za 4,9%, a proizvodnja mlijeka za piće povećana je za 1,7%. Proizvodnja maslaca prošle je godine povećana za 21,6% u odnosu na godinu prije, a značajno je porasla i proizvodnja sireva

Ukupna količina kravljeg mlijeka prikupljenoga u 2019. u odnosu na 2018. smanjena je za 3,9%, ovčjega za 3,8% i kozjega za 6,2%, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. 

Izraženo u količini, to znači da je u 2019. prikupljeno manje kravljega, za oko 17.900 tona, ovčjega, za 104 tone, te kozjega mlijeka, za 266 tona. 

Količina neobranog mlijeka koju su mljekare uvezle u 2019. u odnosu na 2018. povećana je za oko 7.800 t, odnosno za 4,9%, dok je količina uvezenog vrhnja manja za oko 2.000 t (29,6%). Ostali podaci o uvozu i izvozu sirovina koji obavljaju mljekare zaštićeni su u skladu sa Zakonom o službenoj statistici (NN, br. 25/20.). 

U usporedbi s prethodnom godinom, proizvodnja mlijeka za piće povećana je za oko 4.900 t (1,7%), vrhnja za oko 3.400 t (10,5%) i napitaka s mliječnom bazom za oko 1.700 t (7,6%), dok je količina fermentiranih proizvoda smanjena za oko 1.400 t (1,4%). 

Proizvodnja maslaca povećana za 755 tona

Proizvodnja maslaca povećana je za 755 t (21,6%) u odnosu na 2018., dok je ukupna proizvodnja kravljeg sira u 2019. porasla za oko 2.600 t (8,5%). Također je porasla proizvodnja ostalih sireva, što je vidljivo u proizvodnji mekanog sira koja je porasla za 10,5 (235 t), srednje tvrdog sira, za 3,0% (407 t), svježeg sira, za 11,9% (1 702 t) i prerađenog sira, za 8,5% (191 t).

U odnosu na prethodnu godinu, ukupan sadržaj mliječne masti u prikupljenome kravljem mlijeku smanjen je za 3,5%, u ovčjemu za 3,6% i u kozjemu za 7,7%.  

Što se tiče pojedinačnih mliječnih proizvoda, ukupna količina mliječne masti u mlijeku za piće manja je za 1,2% i u fermentiranim proizvodima za 9,6%, dok je veća u vrhnju, za 7,7%, u maslacu, za 21,5%, te u siru od čistoga kravljeg mlijeka, za 6,7%. 

Sadržaj proteina kravljeg mlijeka smanjen je u mlijeku za piće, za 1,6%, dok je povećan u vrhnju, za 7,1%, te u kravljem siru, za 0,5%.