Konferencije

Znanstveni skup "Hranom do zdravlja" na splitskom Kemijsko-tehnološkom fakultetu

Agrovijesti
Hrana Fotografija: Pixabay
Na skupu će biti održano 30-tak predavanja sudionika iz Europske unije i Bosne i Hercegovine, te će se radit u sekcijama o nutricionizmu, dijetetici i dijetoterapiji, o funkcionalnoj hrani i dodacima prehrani, o zdravstvenoj sigurnosti hrane, analizi hrane te o proizvodnji zdravstveno sigurne i nutritivno vrijedne hrane.

Međunarodni znanstveno-stručni skup "Hranom do zdravlja" otvoren je u četvrtak na splitskom  Kemijsko-tehnološkom fakultetu, a na dvodnevnom kongresu je dvjestotinjak sudionika iz 11 europskih zemalja.

 Na skupu će biti održano 30-tak predavanja sudionika iz Europske unije i Bosne i Hercegovine, te će se radit u sekcijama o nutricionizmu, dijetetici i dijetoterapiji, o funkcionalnoj hrani i dodacima prehrani, o zdravstvenoj sigurnosti hrane, analizi hrane te o proizvodnji zdravstveno sigurne i nutritivno vrijedne hrane.

 Dekan splitskog Kemijsko-tehnološkog fakulteta, Igor Jerković, rekao je kako su se uključili u organizaciju ovog 11. kongresa prigodom obilježavanja Dana fakulteta  i 58. obljetnice postojanja.

 Naglasio je kako je s ovom akademskom godinom na splitskom Kemijsko-tehnološkom fakultetu krenuo diplomski studij Prehrambene tehnologije, pa je ovaj skup  izvrsna promocija fakulteta i novog studija.

 "Trudimo se razvijati fakultet u različitim područjima, u području prirodne znanosti, kemije, tehničkih znanosti, kemijskog inženjerstva, ali isto tako i u području bio tehničkih znanosti i prehrambene tehnologije. Ovaj kongres je za nas od izuzetne važnosti jer će studentima omogućiti da slušaju najnovija znanja iz prehrambene tehnologije, a imat će prigodu naučiti nešto što je aktualno, posebno iz mediteranske prehrane, dok je naglasak kongresa na maslinovom ulju, vinu, ribi i sličnim prehrambenim proizvodima", rekao je dekan Jerković.

 Na novinarska pitanja potvrdio je da se u Hrvatskoj, u odnosu na neke druge europske zemlje, još uvijek jede dobra i zdrava hrana, da su turisti najbolji ambasadori naše hrane, te da nema turista koji se iz Hrvatske vratio nezadovoljan našom prehranom.

 No, dodao je kako prostora za poboljšanje itekako ima jer udio mediteranske prehrane treba povećati, pa čak i u našim mediteranskim krajevima jer prevladava kontinentalna prehrana i riba nije toliko zastupljena koliko bi trebala biti.

 Rektor Sveučilišta Split Dragan Ljutić rekao je da je hrana važna za sve, a osobito za bolesne ljude, dodavši kako u kliničkoj medicini trebaju nutricionisti koji će pridonijeti ozdravljenju pacijenata. Ukazao je na potrebu promjene prehrambenih navika u smjeru mediteranske prehrane.

 Na kongresu je kao suorganizator bio i prorektor za strategiju razvoja i financije Sveučilišta u Osijeku Drago Šubarić, koji je kazao da su u svijetu trendovi u prehrani sezonska hrana i hrana iz okruženja.

 "To znači da kada ste negdje onda jedete hranu koja se jede u tom podneblju, no naglasak se daje na sezonsku hranu jer je to hrana koja je proizvedena u tom trenutku. Kaže se da se za jagode koje jedemo izvan sezone troši 25 puta više energije da bi se proizvele, čuvale i transportirale. A znamo da nisu kvalitetne kao one u sezoni. U Hrvatskoj imamo uvjeta za proizvodnju dostatne količine hrane, znamo ju proizvoditi, kvalitetna je i sigurna", zaključio je Šubarić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje