Istraživanje genoma

Znanstvenici iz Saudijske Arabije rade na poboljšanju kvinoje zahvaljujući njenom genomu

Agrovijesti
Kvinoja Fotografija:
U cilju je uzgoj biljaka koje podnose više temperature i druga naprezanja.

Južnoameričke zrnata žitarica kvinoja miljenica je velikog broja gurmane i nutricionista te ima velik potencijal kao glavni hranjivi usjev i to zahvaljujući međunarodnom timu znanstvenika koji su nedavno preslikali DNK ove biljke.

Sjeme kvinoje, točnije dio koji jedemo, bogato je proteinima i esencijalnim aminokiselinama i u sebi nema glutena. Može se uzgajati u siromašnim, pa čak i na slanim tlima i na velikim visinama gdje druge kulture poput pšenice ili riže ne rastu tako dobro. Svi ti čimbenici dokaz su kako je ova žitarica važan izvor hrane sada kad smo krenuli u budućnost s brzo rastućim stanovništvom koje je procijenjeno na 9,6 milijardi do 2050.godine.

Cijeli genom kvinoje ima više od 1,3 milijardi nukleotida što je ekvivalent više od 500.000 stranica teksta ako je tiskan na papiru. Ovaj projekt, koji je na čelu s King Abdullah University of Science and Technology u Saudijskoj Arabiji omogućit će da uzgajivači koristite ove informacije kako bi poboljšali osobine quinoe, uključujući i kultiviranje kraće biljke s manje grana i kompaktnijim sjemenom koji će dati više prinosa. Također, u cilju je uzgoj biljaka koje podnose više temperature i druga naprezanja.

Jedno važno pitanje za koje se znanstvenici nadaju da će naći odgovor uključuje razvijanje slađe sorte kvinoje koji ne proizvode saponine, gorke tvari koje se nalaze na vanjskoj strani sjemena koje treba ukloniti prije nego što se potroši. Kako napominju, proces "glancanja" sjemena uključuje vrijeme, novac i vodu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje