PRAVI OKUS

Znanstvenici stvaraju detektor rajčice

Agrovijesti
Rajčice u stakleniku Fotografija: Morana Begač, Agrobiz
Istraživanje koristi Ramanov spektrometar za provjeru zrelosti rajčica. Iako dobro uvježbano oko može procijeniti zrelu rajčicu, no tehnika spektrometra omogućuje potpuno novu razinu preciznosti.

Jedna od odličnih stvari u rajčicama, barem u većini sorta jest način na koji nas bojom upozavaju na svoju zrelost. Za mnoge vrste voća i povrća ni ne znamo kada je točno zrelo. No, za neke znanstvenike, postupna promjena boja jednostavno nije dovoljno dobra.

Istraživači na Sveučilištu u Baskiji stvorili su novu tehniku ​​za mjerenje zrelosti rajčice na granularnoj razini koristeći instrument nazvan prijenosni Raman spektrometar.

Istraživanje koristi Ramanov spektrometar za provjeru zrelosti rajčica. Iako dobro uvježbano oko može procijeniti zrelu rajčicu, no tehnika spektrometra omogućuje potpuno novu razinu preciznosti. To bi se moglo koristiti za branje voća u najboljem mogućem vremenu, dopuštajući im da savršeno sazriju kad stignu na tržište. A alat je neinvazivan i nije potrebno ubadanje niti uzimanje uzoraka.

Dakle, da, u ovom trenutku ovaj alat izgleda prilično nepotrebno, no za poljoprivrednike koji uviđaju moć podataka, moglo bi se zamisliti kako bi se smanjio količina nepotrebno ubranih plodova baš kao i bacanje plodova.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje