65. Svjetsko prvenstvo u oranju, Njemačka

Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske županije zauzeo 13. mjesto u konkurenciji 27 orača

Agrovijesti
65. Svjetsko prvenstvo u oranju, Njemačka Fotografija: Agrobiz Pogledajte galeriju
Ukupno su nastupila 53 orača (26 u kategoriji ravnjaka i 27 u kategoriji premetnjaka) iz 29 zemalja s pet kontinenata koji su tijekom 4 dana službenih treninga i dva finalna dana natjecanja pokazali kako se vješto služe svojim traktorima i plugovima.. Republiku Hrvatsku ove godine su predstavljali Zoran Piskač (plug premetnjak) i Radivoj Rekić (plug ravnjak), a u pratnji su bili Ivica Prpić, WPO Board Member i Siniša Hrgović, trener i sudac.

U subotu i nedjelju na parcelama u mjestu Hofgut Einsiedel, Njemačka, održano je 65. Svjetsko prvenstvo u oranju.
Nakon dva finalna dana oranja na strništu i travi titule svjetskih prvaka u oranju izborili su Eamon Tracey iz Republike Irske u kategoriji plugova ravnjaka i Thomas Cochrane iz Sjeverne Irske.

Ukupno su nastupila 53 orača (26 u kategoriji ravnjaka i 27 u kategoriji premetnjaka) iz 29 zemalja s pet kontinenata koji su tijekom 4 dana službenih treninga i dva finalna dana natjecanja pokazali kako se vješto služe svojim traktorima i plugovima.

65. Svjetsko prvenstvo u oranju, Njemačka

Republiku Hrvatsku ove godine su predstavljali Zoran Piskač (plug premetnjak) i Radivoj Rekić (plug ravnjak), a u pratnji su bili Ivica Prpić, WPO Board Member i Siniša Hrgović, trener i sudac.

Odličan rezultat ove godine postigao je Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske županije koji je ukupno zauzeo 13. mjesto u konkurenciji 27 orača što je vrlo blizu plasmana Tomislava Kuharića koji je 2012. godine bio 8 na svijetu.

Slabiji rezultat od očekivanog zabilježio je Radivoj Rekić iz Virovitičko-podravske županije koji je bio tek 21. u konkurenciji 26 orača, daleko od rezultata koje su u ovoj kategoriji ostvarili Saša Višak (prošle godine 10.) te Marijo Spudić (2012. godine bio 12.).

Treba čestitati Zoranu i Radivoju jer su pokazali kako hrvatski orači na svjetskim prvenstvima imaju što pokazati te vjerujemo kako ćemo se idućih godina još i više veseliti.

Osim natjecanja u oranju ovo uspješno organizirano svjetsko natjecanje pratile su već tradicionalne priredbe kao što su: oranje starim traktorima, oranje konjima, sajam suvremene poljoprivredne mehanizacije i opreme, izložba traktora “oldtimera” te sajam proizvoda malih i ekoloških poljoprivrednika, što je ove godine privuklo velik broj posjetitelja i medija.

65. Svjetsko prvenstvo u oranju, Njemačka

Među brojnim navijačima iz cijelog svijeta ove godine u Njemačku su se zaputili i hrvatski navijači, a među njih oko 200 bili su brojni poljoprivrednici, agronomi, te stručnjaci iz područja poljoprivrede.

Hrvatske orače na Svjetskom natjecanju u Njemačku podržao je i Tugomir Majdak državni tajnik Ministarstva poljoprivrede i bivši predsjednik Svjetske oračke organizacije (WPO) koji je istaknuo velik doprinos cjelokupne priredbe u funkciji promocije i razvoja poljoprivrede i ruralnih područja.

Iduće godine 66. Svjetsko natjecanje u oranju održati će se u Minnesoti, SAD, a Hrvatsku će predstavljati Saša Višak (plug ravnjak) i Ivan Spudić (plug premetnjak).

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje