Éric Andrieu

ZPP je katastrofalan za poslove

Agrovijesti
Éric Andrieu, Europski Parlament Fotografija: Éric Andrieu FB
Izvješće Europskog Parlamenta poziva EU da cilja potpore na mala i srednja poduzeća, promiče kratkoročne lance opskrbe i ekološku hranu kako bi poduprla zapošljavanje u poljoprivrednom sektoru, izvještava EurActiv Francuska

Éric Andrieu je izradio izvještaj o tome kako ZPP može poboljšati stvaranje poslova u ruralnim područjima. On je francuski socijalist europarlamentarac i član odbora za poljoprivredu i međunarodnu trgovinu Europskog Parlamenta.

Zašto ste ispitivali vezu između ZPP-a i zapošljavanja?

EU posvećuje 40 posto svog proračuna poljoprivredi. Kažu da Junkerova Komisija želi promicati zapošljavanje, da im je to prioritet. No nitko se nikada nije zabrinuo oko veze između ZPP-a i poslova. A ipak ovaj odnos je prilično katastrofalan. Ohrabrujući intenziviranje proizvodnje za izvoz, koncentrirali smo poljoprivredu umjesto da razmišljamo o planiranju zemljišta.

Da li znači da ZPP uništava poslove?

U 1962. 20 posto Europljana je radilo u poljoprivredi. Danas je ta brojka ispod 4 posto. Stoga da, izgurali smo javne politike koje uništavaju poljoprivredne poslove. Da li je to bio cilj? Naravno da nije. Fokusirali smo se na konkurentnost našeg izvoza, osnaživanje različitih posebnosti u svakoj zemlji, žitarica u Francuskoj, svinjetine u Njemačkoj i sl. No danas se moramo zapitati kakvu poljoprivredu želimo u budućnosti, odabrati cilj, napraviti plan. Za sada, nema plana jer nitko se ne može složiti s ciljem.

Hoće li se nastaviti uništavanje poslova u poljoprivredi?

Sve ovisi o budućim politikama. No, ako nastavimo ovako, s činjenicom da je samo 6 posto europskih poljoprivrednika mlađe od 35 godina, uskoro neće ostati nitko. Jednostavno je tako.

Što radi EU za mlade poljoprivrednike?

Svaka zemlja može samostalno odabrati svoje politike kako bi potakla mlade ljude. Mogu alocirati udjele ZPP financiranja kako bi pomogli mladim ljudima da započnu s poljoprivrednom, kupovinom zemljišta i treniranjem, npr. Postalo je nemoguće ući u ovu profesiju bez pomoći. Međutim, to ne rade sve zemlje. Mladi ljudi često prestanu s poljoprivrednom unutar tri godine od početka, jer financijski ne mogu opstati.

Vrlo ste kritični na trenutni ZPP, koji nikoga ne zadovoljava. Niti poljoprivrednike niti potrošače. Nije li tabu u Bruxellesu postaviti upitnim ovaj stup europske konstrukcije?

Da, ali mora započeti rasprava. A mi, političari, moramo odgovoriti na pitanja o tome kakvu budućnost želimo za europsku poljoprivredu. Primijetio sam da najstariji članovi Europskog Parlamenta ne žele išta promijeniti. Nedavni dolasci, s druge strane, vide da sistem ne funkcionira i ne mogu čekati da se promijeni.

Éric Andrieu, Europski Parlament

Koji je pogled sindikata poljoprivrednika?

Kada ih pitam koji su njihovi ciljevi, kažu da je bolje da izbjegnemo tu temu jer se nitko ne može složiti. To nije prihvatljivo. Dajemo im ogromne financijske pakete, najmanje što mogu napraviti za uzvrat je znati što žele napraviti s njima.

Koje ciljeve moramo postaviti kako bi osnažili stvaranje poslova u poljoprivredi?

Smatram da moramo razmišljati u pogledu zemljišta. I prestati stvarati konkurenciju između europskih zemalja. Veći fokus na lokalnoj razini, s kratkim lancima opskrbe i održivom proizvodnjom, te snažnim odnosom između javnih potpora i stvaranja poslova, moći će ispuniti mnoge važne uvjete kao što su planiranje zemljišta, kvaliteta proizvoda, dohodak poljoprivrednika i okoliš.

Mehanizacija je pridonijela gubitku poslova. Trebamo li biti oprezni kod modernizacije europske poljoprivrede?

Ne, naravno da ne. No moramo obučiti ljude i razviti lokalne mreže za stvaranje poslova u preradi i prodaji proizvoda, na primjer. Digitalizacija može pomoći poljoprivrednicima da dostignu vrijednosni lanac ako kontaktiraju s potrošačima. To se treba poticati.

Kojim poljoprivrednicima moramo prioritetno pomoći?

Smatram da se moramo koncentrirati na jedan dio poljoprivrednog sektora, na mala i srednja poduzeća. Ona su najotpornija, najefikasnija po pitanju okoliša i stvaranja poslova. Stoga bi to značilo micanje najvećih 3 posto poljoprivrednih poslova iz ZPP-a. Oni su vlasnici 50 posto EU poljoprivrednog zemljišta, ali ne stvaraju poslove i stvaraju mnogo zagađenja. 79 posto farmi su mala i srednja poduzeća, pa ciljajući na njih ćemo doseći najveći mogući broj poljoprivrednika. Na najmanje trenutno paze lokalna vlast i socijalne službe. Čest je slučaj da poljoprivrednici u ruralnim područjima Pirineja ili Rumunjske imaju samo tri krave i nekoliko kokoši.

Liberali poljoprivredno-prehrambenog poslovanja možda neće cijeniti vašu ideju…

Poljoprivredna se tržišta moraju organizirati. Ovaj sektor dokazuje da liberalizacija ne funkcionira. Imamo stabilnu, blago rastuću potražnju, dok su klimatski rizici poljuljali opskrbu. U Europskom Parlamentu, osim liberala koji ne žele čuti o zakonima, i nekih Nijemaca koji također dogmatski štite svoje velike poslove, ovu ideju rezonira većina grupa. Poljoprivredno-prehrambene tvrtke nas pokušavaju uvjeriti da su kratak lanac opskrbe i ekološka lokalna hrana tržišna niša. Njihovi lobisti su izgradili ovako mišljenje u javnosti. No ono nije istinito. Ukoliko politika potiče tržišne niše, one će rasti.

  • Avatar
    limun 02. Prosinac 2016. u 12:09 Konačno istina, što i naše poljoprivrednike muči
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje