Bjelovarsko-bilogorska županija

Župan Bajs zbog mraza proglasio elementarnu nepogodu za tri grada i sedam općina

Agrovijesti
Mraz Fotografija: Pixabay
Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u srijedu zbog mraza krajem travnja proglasio elementarnu nepogodu za tri grada i sedam općina, priopćila je Bjelovarsko-bilogorska županija.

Elementarna nepogoda proglašena je za gradove Bjelovar, Daruvar i Grubišno Polje te za općine Berek, Dežanovac, Kapelu, Rovišće, Sirač, Štefanje i Veliki Grđevac. Naime, od 20. do 26. travnja zbog niskih temperatura i mraza stradale su poljoprivredne kulture na tom području, i to uglavnom voćarske kulture.

 "U osam dana ćemo vidjeti kolika je preliminarna procjena štete, nakon čega će županijsko povjerenstvo u suradnji s gradskim i općinskim povjerenstvima sastaviti zajedničko izvješće i poslati ga u Zagreb u skladu sa zakonom koji to predviđa. Ovo je druga godina za redom kako dio Hrvatske, a posebice našu županiju pogađa elementarna nepogoda. Prošle godine cijela županija je bila zahvaćena, štete su bile velike, oko 100 milijuna kuna, a samo tri milijuna kuna je isplaćeno iz državnog proračuna. Sada moramo vidjeti kako pomoći našim voćarima", istaknuo je župan Bajs.

 Nakon proglašenja elementarne nepogode, općinska i gradska povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda u roku od osam dana trebaju utvrditi stanje na terenu, te prvo izvješće o elementarnoj nepogodi poslati županijskom  povjerenstvu, koje će sve podatke dostaviti državnom povjerenstvu.

 Vlasnik OPG-a "Ledinski" Željko Ledinski, kojeg je posjetio župan kako bi se uvjerio u razmjere štete, rekao je da su štete ove godine gotovo identične prošlogodišnjima. "Sorte jabuka koje su najzastupljenije, kao što su idared, stradale su 100 posto. To je već druga godina za redom kako trpimo goleme štete i praktički zbog nepostojanja strategije razvoja voćarstva Hrvatske dolazimo u situaciju, ako nam se na adekvatan način ne pomogne, da ćemo morati krčiti voćnjake", rekao je.

 Ledinski je upozorio i na smanjenje cijena voća te na njegov uvoz. "U Hrvatsku je lani uvezeno voća za 173 milijuna eura, a sama šteta na voćarstvu je bila 70 milijuna. Ove godine će biti ista situacija, ako ne i teža", upozorio je.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje