BJELOVARSKI SAJAM

Župan Bajs: Županija smo kojoj 20% BDP-a proizlazi iz poljoprivrede, pa ne čudi da je Bjelovarski sajam uspješan

Agrovijesti
Župan Damir Bajs Fotografija: Damir Špehar/PIXSELL
Sajam je prilika za turističku promociju našega kraja. Za vrijeme održavanja i Proljetnog i Jesenskog bjelovarskog sajma naši turistički kapaciteti mjesecima ranije se rezerviraju. Slobodno mogu reći da za vrijeme tih sajmova u našoj županiji  nećete  pronaći smještaj u zadnji tren, a popunjavanjem naših smještajnih kapaciteta naši izlagači i posjetitelji koji ostaju više dana posežu za smještajem i u okolnim županijama.

Kolika je važnost Proljetnog sajma za Bjelovarsko-bilogorsku županiju ?

Pred nama je 21. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam i ja sam zadovoljan činjenicom da Proljetni sajam održava kontinuitet uspješnosti, te da se razvija i posjetiteljima nudi najbolje iz domene poljoprivrede, gospodarstva i obrtništva. Moram reći kako je naš sajam čvrsto zauzeo svoje mjesto na europskoj karti sajmovanja  i drži taj svoj visoki rejting. Došli smo u rang najposjećenije manifestacije s brojem prodanih ulaznica.

Sajam je to koji iz godine u godinu raste, baš kao i sve naše sajamske manifestacije, pa tako i za ovaj sajam imamo predviđanja i najave kako će po broju izlagača biti za otprilike 10% jači u odnosu na godinu ranije. Rezultat je to koji nije došao slučajno.

On se ostvaruje poboljšanjem uvjeta za sve naše izlagače, brojem posjetitelja koji ga obiđu, ali u konačnici i dobrim iskustvima svih onih koji su kroz sajam sklopili dobre poslove ili u konačnici ostvarili i financijsku dobit prodajom svojih proizvoda na samom sajmu.

Dakle, ono što posebno veseli je zadovoljstvo naših partnera, odnosno izlagača koji u sve većoj mjeri dolaze kod nas. I dalje ćemo osluškivati i izlagače i posjetitelje i nastojati ulaganjima ispuniti sva očekivanja koja jedan moderan sajam mora imati.

Koliko je Bjelovarski sajam važan za promociju gospodarstva Hrvatske i Vaše županije, te koliko je bitno da se ova poljoprivredna manifestacija odvija u kraju bogatom poljoprivredom, posebice stočarstvom ?

Župan Damir Bajs

Naša Bjelovarsko-bilogorska županija među vodećim je županijama u Hrvatskoj u poljoprivrednoj proizvodnji, županija s velikom poljoprivrednom tradicijom gdje veliki udio u našem gospodarstvu upravo čini poljoprivreda. Naravno, da su sajamske manifestacije na našem Bjelovarskom sajmu dobra podloga za prezentaciju svega onoga što imamo, jer ne zaboravimo uz Proljetni sajam tu je i najveća sajamska manifestacija Bjelovarskog sajma onaj Jesenski.

Sajmovi su to na kojima su prisutni svi oni koji imaju nešto za reći i predstaviti u svijetu poljoprivredne proizvodnje, a uz priliku ostvarivanja boljih poslovnih rezultata, mjesto je to i edukacije i brojnih okruglih stolova koje prate nove i moderne trendove u poljoprivredi, ali i obrtništvu i gospodarstvu. Moram napomenuti kako su naši sajmovi već odavno prepoznati i van granica Republike Hrvatske, a status međunarodni davno smo opravdali prisutnošću izlagača iz brojnih drugih zemalja, ali i delegacija koje dolaze na naš sajam i našu Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Kako manifestacije na sajmu pomažu i turističkoj promociji županije te koliko budu popunjeni turistički kapaciteti ?

Naravno da je sajam prilika za turističku promociju našega kraja. Za vrijeme održavanja i Proljetnog i Jesenskog bjelovarskog sajma naši turistički kapaciteti mjesecima ranije se rezerviraju. Slobodno mogu reći da za vrijeme tih sajmova u našoj županiji  nećete  pronaći smještaj u zadnji tren, a popunjavanjem naših smještajnih kapaciteta naši izlagači i posjetitelji koji ostaju više dana posežu za smještajem i u okolnim županijama.

Naravno, uz sajam brojni posjetitelji obiđu i neka od naših izletišta i Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji imaju što za ponuditi. Naime, prije četiri godine imali smo svega desetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva koji su se bavili turizmom i ugostiteljskom djelatnošću, a danas ih imamo oko četrdeset. Moram napomenuti kako je upravo kontinentalni turizam u našoj županiji u zamahu što potvrđuju i brojke.

Evo primjera radi krajem 2014. imali  smo nešto manje od 38 tisuća turističkih noćenja, da bi prošlu godinu završili s brojkom od 85 tisuća noćenja. Rast je to za gotovo 60% u četiri godine. U to ne ulaze jednodnevni dolasci naših turista kojih je na nivou godine preko 400 tisuća. 

Prati li Županija sajamske manifestacije s nekim dodatnim sadržajima – turističkim, gospodarskim inim ?

Za vrijeme održavanja sajma mi smo bazirani upravo na sajam kao centralno mjesto događanja. Naravno, da se uključujemo u organizaciju u svakom pogledu, ne samo cijele sajamske manifestacije, već i sadržaja na sajmu. Bjelovarsko-bilogorska županija kao većinski vlasnik Bjelovarskog sajma daje svoju potporu i u organizaciji stručnih skupova, okruglih stolova i svega onoga što prati jedan sajam.

Želimo biti dobri domaćini brojnim delegacijama koje dolaze na sajam, ne samo iz Hrvatske, već i stranih zemalja. Također, tradicionalno na našem sajmu Bjelovarsko-bilogorska županija ima svoj izložbeni prostor. Na njemu nudimo mogućnost besplatne prezentacije proizvoda našim poljoprivrednim proizvođačima koji se izmjenjuju sva tri dana sajma, a trudimo se da su to različiti proizvođači bilo da se radi o siru, medu, vinu, džemovima, rukotvorinama i nizu drugih stvari.

Tako će biti i na predstojećem 21. Proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmu. Stoga moj poziv ide svim čitateljima Agrobiz.hr neka dođu na naš sajam, neka ga obiđu, jer vjerujem da će svatko pronaći nešto za sebe. 

Kolika je važnost poljoprivrede i stočarstva Bjelovarsko-bilogorske županije, koliko imate OPG-ova, proizvodnju, koji su sektori važni i dobro se razvijaju ?

Župan Damir Bajs
Izuzetna je važnost poljoprivrede i stočarstva na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Bjelovarsko-bilogorska županija je poljoprivredna županija s miješanom ratarsko – stočarskom proizvodnjom, voćarsko – vinogradarskom  i ekološkom proizvodnjom.

Županija smo kojoj 20% BDP-a proizlazi iz poljoprivrede. Tradicionalno, cjelokupno gospodarstvo se temelji na poljoprivredi i prerađivačkoj industriji, a kao podatak koji ide u prilog tome je da se 21% stanovništva županije bavi nekim oblikom poljoprivredne proizvodnje.

Tradicionalno je vrlo jako govedarstvo, po broju goveda, broju gospodarstava koja drže goveda, broju isporučitelja mlijeka i količinu isporučenog mlijeka Bjelovarsko-bilogorska županija zauzima prvo mjesto u Republici Hrvatskoj. Mi imamo 11.279 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Osim izuzetno razvijene stočarsko-ratarske proizvodnje posebno bi napomenuo da je prostor naše županije, također, bogat i šumom pri čemu se 36,3% površine nalazi pod šumom.

Uprava šuma Bjelovar, jedna je od najvećih Uprava šuma po drvnoj masi u Republici Hrvatskoj. Posljedično tome u našoj županiji je vrlo razvijena drvno-prerađivačka industrija, a kao najveće tvrtke treba istaknuti Prima Commerce d.o.o., Kronospan CRO d.o.o. i Bjelin d.o.o. te udrugu malih drvno-prerađivača.

Osim ovih grana poljoprivredne proizvodnje istaknuo bih stoljetni uzgoj slatkovodne ribe na brojnim ribnjacima na području županije. Mi kao županija pratimo naše poljoprivredne proizvođače s brojnim mjerama potpore, poput kreditiranja proljetne sjetve, kreditiranja tova junadi i svinja, a od ove godine krećemo i s primjerice poticanjem premije osiguranja poljoprivrednih usjeva, subvencijom biljne i voćarske proizvodnje, sufinanciranjem analize poljoprivrednog tla, poticanjem prodaje poljoprivrednih proizvoda, te očuvanje tradicijskih vrijednosti i niza drugih.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje