SUZBIJANJE TRIHINELE

Županija sufinancira pregled svinjskog mesa u klaonicama

Agrovijesti
Obvezan trihineloskopski pregled svinjskog mesa Fotografija: Ivica Galović/PIXSELL
Nažalost, od početnih osam klaonica s kojima smo potpisivali ugovore, danas su ostale samo dvije - rekao je Željko Burazović, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu

Brodsko-posavska županija i ove je godine uoči početka sezone kolinja osamnaesti put zaredom jedina u Hrvatskoj s klaonicama potpisala 100.000 kuna vrijedan ugovor o sufinanciranju trihineloskopskog pregleda tovnih svinja u cilju sprečavanja širenja bolesti. Provođenje ovog programa započelo je 2001. godine, u vrijeme kada je u ovoj županiji bila eksplozija trihineloze kod svinja, s oko 2000 slučajeva godišnje. Danas je pojava trihineloze tek sporadična. Klaonicama će se isplaćivati 50 kuna po zaklanom tovljeniku. U proteklih 17 godina temeljem ugovora zaklano je i pregledano 32.000 svinja, za što je utrošeno oko 1,5 milijuna kuna. 

Nažalost, od početnih osam klaonica s kojima smo potpisivali ugovore, danas su ostale samo dvije. Međutim, to nas neće spriječiti da idemo dalje i probamo doći do 2000 zaklanih svinja koliko smo imali prije dvije godine. Smatramo da radimo odličan posao koji je jamstvo prije svega zdravlja ljudi koji će konzumirati proizvode - rekao je Željko Burazović, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje