Na Jabučinim danima oko 60 izlagača iz Slavonije i Baranje

Županijske potpore: Na raspolaganju im 7,5 milijuna kuna, a iskorišteno manje od dva milijuna

Agrovijesti
Svjetski dan jabuke Fotografija:
Približno 60 izlagača iz svih pet slavonskih županija, a od čega gotovo polovica proizvođača jabuka, okupilo se u petak u Đakovu na regionalnoj izložbi jabuka Jabučini dani.

Približno 60 izlagača iz svih pet slavonskih županija, a od čega gotovo polovica proizvođača jabuka, okupilo se u petak u Đakovu na regionalnoj izložbi jabuka Jabučini dani.

Osim štandova s jabukama u bojama i detaljima jeseni, bili su tu i izlagači s prerađevinama od jabuka - kolačima, sokovima, rakijama, likerima, džemovima i dr., te izlagači rukotvorina, tradicijskih predmeta, brojni OPG-ovi i obrti.

Osim izložbenog, Jabučini dani imali su natjecateljski, prodajni i edukativni karakter, pa je održan i okrugli stol za voćare na temu mjera Programa ruralnog razvoja za podizanje trajnih nasada.

Manifestaciju je otvorio zamjenik osječko-baranjskog župana Petar Lagator koji je istaknuo je kako je u Osječko-baranjskoj županiji pod voćarskom proizvodnjom oko 5000 hektara, od čega je 780 hektara pod jabukama.

Toj proizvodnji treba dodati novu vrijednost, a za to je potreban veći kapacitet hladnjača, kojih je premalo - u cijeloj državi kapacitet im je 40.000 tona, a u Osječko-baranjskoj županiji su tri privatne, kapaciteta 7300 tona.

Županija pokušava izgraditi nove kapacitete, u postupku javne nabave je projekt za hladnjače od 3000 tona s tri režima hlađenja, a nalazit će se u osječkoj zoni Nemetin. U iduće 2-3 godine u Hrvatska će trebati hladnjača kapaciteta 100.000 tona, ocijenio je Lagator.

Pozvao je proizvođače na korištenje županijskih potpora, jer na raspolaganju im je 7,5 milijuna kuna, a iskorišteno je manje od dva milijuna. Mladim poljoprivrednicima u podizanju nasada na raspolaganju je maksimalno do 70.000 kuna, istaknuo je Lagator.

Jabučine dane organizirali su Udruga voćara Voćar - Đakovština, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba i Turistička zajednica grada Đakova, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Osječko-baranjske županije i Grada Đakova.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje