HRVATSKA VOĆARSKA ZAJEDNICA

'Bez udruživanja nema opstanka'

EU fondovi
Fotografija:
Predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota odgovorio je na prozivke udruge Neretvanska mladež i poručio proizvođačima mandarina da je udruživanje preduvjet opstanka na tržištu

Predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota odgovorio je na optužbe koje je Zajednici uputila udruga proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež, koja je nezadovoljna predloženim minimalnim površinama za proizvodno vezane potpore u prijedlogu Pravilnika o izravnim plaćanjima i IAKS mjerama.

Naime, prema podacima APPRRR-a, na području grada Opuzena 778 poljoprivrednih gospodarstava ukupno obrađuje 842 Ha, znači da jedno poljoprivredno gospodarstvo prosječno obrađuje 1,21 Ha. Na području općine Slivno, 371 poljoprivredno gospodarstvo ukupno obrađuje 421 Ha, što čini prosječno 1,14 Ha po gospodarstvu. Prema prijedlogu u raspravi, koja je u tijeku do 17. veljače 2020., minimalna veličina parcele za dodjelu sredstava ostala bi od 2 do 10 Ha, usprkos prošlogodišnjim aktivnostima udruge da se propisana veličina smanji na 0,5 Ha te naznakama da će se to i dogoditi.

"Potpora iznosi oko 300 eura po hektaru. Samo za to, odoka gubimo bar 300.000 eura, preko dva milijuna kuna samo kroz proizvodno vezane potpore. To nije nacionalni novac nego on dolazi iz Europske unije", ističe predsjednik udruge Neretvanska mladež Željko Bjeliš.

U udruzi smatraju kako postoji "očita namjera kažnjavanja proizvođača u dolini Neretve" i prozivaju Hrvatsku voćarsku zajednicu.

Predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota ove optužbe naziva neozbiljnima te ističe da se nikad nije više napravilo za proizvođače mandarina kao tijekom posljednjih nešto više od godinu dana.

"Mi voćari svi muku mučimo s istim problemima. Tržište je okrutno, a mi se nismo spremni kompetentno nositi s time. Svatko nastupa sa svoje osobne pozicije i nema zajedništva, a osobito je to problem s kojim se susrećemo u dolini Neretve. Tamo se uvijek događa i to da pojedinci spuštaju cijene svima ostalima, idu u berbu prije ostalih i slično. Na kontinentu smo shvatili da bez udruživanja nema opstanka. Određeni broj proizvođača morat će se udružiti kako bi opstali na tržištu. Neafirmativan, nekonstruktivan i napadački stav neće donijeti rješenja. Mi ćemo se boriti za zaštitu intreresa proizvođača voća snagom argumenata, a ne demagogijom", poručuje predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota. 

Markota ističe i to da je problem embarga Rusiji međunarodno pitanje koje nije rješivo kroz Ministarstvo poljoprivrede te da u voćarstvu postoji gomila problema, kao što je nedovoljan broj inspekcija na terenu i krivo deklariranje proizvoda.