IPARD program

BiH prijeti gubitak novca iz IPARD programa

EU fondovi
Farma krava Fotografija: Pixabay
Bosna i Hercegovina još nije formirala jedinstvenu Agenciju za plaćanje i upravljačko tijelo za poljoprivredu na državnoj razini i ponovo postoji mogućnost da izgubi višemilijunska sredstva iz bespovratnih fondova Europske unije

Europska komisija jasno je naglasila kako, ako ne budu ispunjena ova dva uvjeta do kraja ove godine, BiH neće biti u financijskim planovima za ove fondove.

BiH je već jednom izgubila 210 milijuna eura za sektor poljoprivrede, jer nije formirala dva tijela na državnoj razini za kontrolu i koordinaciju sredstava iz EU-a. A riječ je o tijelima koja će svakako morati imati ako želi dalje u Uniju. Prije četiri godine počeo je rad ured koji, praktično, nema nikakvu funkciju. Uradili su dokument ili plan IPARD agencije za plaćanje.

"Taj dokument smo proslijedili resornom Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa koji bi trebao biti proslijeđen Vijeću ministara za daljnje dogovore", navodi Hamdija Čivić, direktor Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sustava plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH.

U BiH sve je stvar dogovora pa je tako agencija za plaćanje i upravljačako tijelo u sektoru poljoprivrede umjesto tehničkog postalo političko pitanje.

"Predstavnici RS-a su vrlo jasno kazali, kroz radne grupe koje su formirane prije nekoliko godina, da jedna takva agencija ili upravljačko tijelo ne bi trebala da bude na razini države", ističe Samira Nuhanović-Ribić, analitičarka Vanjskopolitičke inicijative BiH.

Pretpristupni program Evropske unije IPARD koji BiH još nije počela koristiti dio je Instrumenta pretpristupne pomoći za Ruralni razvoj. Za Hrvatsku, koja je članica EU-a, ova sredstva su bila samo odskočna daska za povlačenje drugih sredstava.

"IPARD je pomogao i samim korisnicimam poljoprivrednicima za nastup na zajedničkom tržištu EU-a čiji smo dio postali danom pristupanja, ali je pomoglo na pripremi onog što danas imamo, a to je provođenja programa ruralnog razvoja koji koristima kao država članica", kaže Marin Kukoč, voditelj Službe za EU programa ruralnog razvoja u Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske.

S obzirom na to da Hrvatska ima jasnu organizacijsku i upravljačku strukturu u sektoru poljoprivrede, te strategije može se baviti mjerama ulaganja u primarnu poljoprivredu, infrastrukturu, tehničku pomoć.

I susjedna Srbija dobila je na raspolaganje 210 milijuna eura, ali povlačenje tih sredstava ovisit će od razvijanja kapaciteta Uprave za agrarna plaćanja i decentralizacije sustava u sektoru poljoprivrede.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje