MJERE POMOĆI

Europska komisija odobrila 30 milijuna kuna za ribarstvo i akvakulturu

EU fondovi
Fotografija:
Europska komisija je 17. travnja odobrila program državne potpore u ribarstvu i akvakulturi za pomoć gospodarstvu u aktualnoj pandemiji COVID–19. Za program potpore na raspolaganju je 30 milijuna kuna

Europska komisija usvojila je Privremeni okvir za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstvu u aktualnoj pandemiji COVID–19, kojom se omogućuje dodjela privremene pomoći gospodarskim subjektima pogođenim ovom krizom. Na temelju Privremenoga okvira, Ministarstvo poljoprivrede u intenzivnoj suradnji sa sektorom ribarstva i akvakulture osmislilo je model dodjele državne potpore kako bi se financijski pomoglo ovome sektoru, prvenstveno u smislu osiguravanja likvidnosti za daljnje poslovanje te očuvanje radnih mjesta.

Zahtjev za odobrenje programa upućen je Europskoj komisiji, te je Europska komisija 17. travnja 2020. godine odobrila program državne potpore u ribarstvu i akvakulturi za pomoć gospodarstvu u aktualnoj pandemiji COVID–19. Za program potpore na raspolaganju je 30 milijuna kuna, a podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima u sektoru ribarstva i akvakulture, uključujući podsektore gospodarskog ribolova na moru, uzgoj slatkovodne i morske ribe i školjkaša, prerade proizvoda ribarstva i akvakulture te ribarske zadruge. Potpora će se dodjeljivati na temelju pravilnika kojega donosi Ministarstvo poljoprivrede, a kojim će biti propisani uvjeti, kriteriji način dodjele potpore, a čija se objava očekuje u sljedećem tjednu.

U Ministarstvu poljoprivrede smatraju da je domaća hrana najveće bogatstvo neke države, a ovo je upravo sektor koji proizvodi hranu te uz to zapošljava veliki broj ljudi i pretežito je vezan uz ruralna i otočna područja i zajednice. Zbog svega navedenoga, ribarstvo i akvakutlura od izrazite su važnosti ne samo kao gospodarske grane već i zbog svoje tradicije i kulturoloških značajki, ističu u MInistarstvu, koje poručuje da je temeljito pristupilo izradi paketa specifičnih mjera kako bi se ublažili gospodarski i socijalni negativni učinci pandemije na sektor ribarstva i akvakulture, a uzimajući u obzir i potrebe izmjena zakonodavnih okvira EU u kojem je Republika Hrvatska aktivno sudjelovala.

Dodjela navedene odobrene državne potpore samo je jedna od mjera pomoći, ističu u Ministarstvu, koje vjeruje da će zaokruženi paket mjera pomoći biti ključni čimbenik opstojnosti ove grane gospodarstva te da će posljedice ove krize minimalno ostaviti traga na poslovanje ovoga izrazito osjetljivog sektora.