BORBE OKO PRORAČUNA

Hrvatska se zalaže za više sredstava za demografiju, poljoprivredu i koheziju

EU fondovi
Fotografija:
U četvrtak se u Bruxellesu održava sastanak Europskog vijeća na kojem će se raspravljati o novom Višegodišnjem financijskom okviru Europske unije, unutar kojeg će se Hrvatska boriti za više sredstava za demografiju, poljoprivredu i koheziju

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak u Bruxellesu s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, s kojom je razgovarao o najvažnijim temama koje su na dnevnom redu Europske unije u sljedećim mjesecima, izvijestili su iz Vlade Republike Hrvatske.
 
Osim o pripremama za zagrebački sastanak na vrhu u svibnju, za koji se očekuje da će označiti prekretnicu u politici proširenja Europske unije, razgovaralo se i o predstojećim pregovorima o novom Višegodišnjem financijskom okviru uoči sastanka Europskoga vijeća, koji je na tu temu njegov predsjednik Charles Michel sazvao za 20. veljače.

Nacionalno sufinanciranje od 25 posto

Prošlog petka je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predložio Višegodišnji proračun Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027. godine u iznosu od 1094,8 milijardi eura, što je 1,074 posto bruto nacionalnog dohotka 27 država članica.

U sklopu toga, Michel je predložio da postotak nacionalnog sufinanciranja projekata bude oko 25 posto, što je osjetno više od 15 posto, koliko je bilo dosad.

Povećanje komponente nacionalnog sufinanciranja stvara dodatni pritisak na državni proračun, ocijenio je hrvatski ministar financija Zdravko Marić te izrazio uvjerenje kako će rasprave o tom pitanju uroditi kvalitetnim kompromisom.

Premijer Plenković je u razgovoru s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen izrazio nadu da će se i oko toga pitanja postići dogovor uz kompromis članica koje žele više sredstava za tradicionalne politike – kohezijsku i poljoprivrednu – i onih koji zagovaraju tzv. modernizaciju proračuna, odnosno više sredstava za pitanja klimatskih promjena, sigurnosti, inovacija i drugih politika koje su u većoj mjeri usmjerene na digitalno društvo i digitalnu ekonomiju.

Uvršteni paragrafi 63 i 64

Pojasnio je da su u prijedlogu tzv. pregovaračke kutije o novom višegodišnjem proračunu predsjednika Europskoga vijeća Charlesa Michela uvršteni paragrafi 63 i 64 jer je uvažena hrvatska argumentacija, ali i argumentacija nekih drugih država.

Paragraf 63, se bavi temom demografskih problema u pojedinim članicama, odnosno kako onim zemljama koje gube određeni dio stanovništva pokušati naći neku vrstu kompenzacije. Naglasivši da takvog paragrafa ranije nije bilo, premijer je poručio da je njegovo uvrštenje u taj prijedlog još jedno hrvatsko postignuće.

Paragraf 64 praktički se odnosi samo na Hrvatsku, kazao je premijer Plenković, jer se odnosi na zemlje članice koje su koristile samo jedan sedmogodišnji financijski okvir.

"Na taj način imamo dvije stepenice koje su ulazna točka za pregovore u četvrtak, a onda ćemo se boriti za to", najavio je premijer Plenković.