NOVI EUROPSKI PRORAČUN

Hrvatskoj se sredstva za izravna plaćanja neće smanjivati do 2023.

EU fondovi
Fotografija:
Unatoč predloženom smanjenju od 3,9 % sredstava koja se dodjeljuju za izravna plaćanja u svim ostalim državama članicama, na Hrvatsku se neće primjenjivati nikakvo smanjenje do financijske godine 2023., najavio je Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski

U Prijedlogu novog višegodišnjeg financijskog okvira Europske komisije za iznos izravnih plaćanja u poljoprivredi za države članice planiralo se smanjenje za 3.9%, što bi značilo 14,92 milijuna eura poticaja manje za hrvatske poljoprivrednike u 2022. godini u odnosu na iznos propisan Ugovorom o pristupanju. 

Budući da je 2022. godina ujedno i prva godina u kojoj su hrvatski poljoprivrednici trebali dobiti puni iznos poticaja iz proračuna Unije nakon desetogodišnjeg phasing-in perioda, unutar kojega se određeni dio izravnih plaćanja financirao iz proračuna RH, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić uputila je Komisiji prioritetno pitanje. 

Tomašić je Komisiju pitala smatra li diskriminatornim to što bi Republika Hrvatska bila jedina država članica Unije koja nikada ne bi bila u mogućnosti dosegnuti ugovorno definirani iznos za izravna plaćanja te može li se zbog jedinstvenih i specifičnih okolnosti Hrvatskoj ipak osigurati poštivanje svih odredbi Ugovora.

U svom odgovoru 6. ožujka 2020. godine, Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski potvrdio je kako se na Hrvatsku neće primjenjivati smanjenje od 3,9 posto sredstava za izravna plaćanja do financijske godine 2023.

"Prijedlog Komisije za višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2021. – 2027. sastavljen je u izuzetno zahtjevnom proračunskom kontekstu. U tom kontekstu i unatoč predloženom smanjenju od 3,9 % sredstava koja se dodjeljuju za izravna plaćanja u svim ostalim državama članicama, na Hrvatsku se neće primjenjivati nikakvo smanjenje do financijske godine 2023. (kalendarska godina 2022.), kad će financiranje u Hrvatskoj biti u potpunosti uvedeno. To je u skladu s načelom postupka tzv. phasing-ina prema kojem će Hrvatska od financijske godine 2023. biti na 100 % 'tada primjenjive razine tih plaćanja u državama članicama, osim novih država članica ...', kako je navedeno u odjeljku 4. točki 4.(t) Priloga III. Akta o pristupanju1. Taj pristup stoga nije diskriminatoran. Kad se na Hrvatsku od financijske godine 2023. ne bi primjenjivao isti pristup kao na sve ostale države članice, došlo bi do neželjenog učinka da se Hrvatsku stavlja na razinu veću od 100 % u usporedbi s ostalim državama članicama", stoji u odgovoru Povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusza Wojciechowskog.