Ruralni razvoj

Kako podnijeti zahtjev za isplatu prve rate potpore za male poljoprivrednike – 6.3.1.

EU fondovi
Ruralno Fotografija: Pixabay
U tijeku je izdavanje konačnih odluka o dodjeli sredstava za operaciju 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“. Potpora predviđena ovim natječajem povećana je za 1,86 milijuna eura pa sredstva javne potpore iznose ukupno 16.860.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, umjesto predviđenih 15 milijuna eura.

U tijeku je izdavanje konačnih odluka o dodjeli sredstava za operaciju 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“. Potpora predviđena ovim natječajem povećana je za 1,86 milijuna eura pa sredstva javne potpore iznose ukupno 16.860.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, umjesto predviđenih 15 milijuna eura.

Time će biti omogućeno financiranje svih projekata malih poljoprivrednika koji su ispunili kriterije Pravilnika i Natječaja. Svakom poljoprivredniku odobrava se fiksna potpora u iznosu od 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti – odnosno financira im se 100 % ukupno prihvatljivih troškova projekta.  

Novci za kupnju životinja, sjemena, sadnog materijala i dr.

Ovu potporu mali poljoprivrednici mogu iskoristiti za kupnju domaćih životinja, bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnju zemljišta, mehanizacije i opreme te kupnju, građenje ili opremanje objekata u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje ili prerade. U okviru ove operacije mogu se podizati novi nasadi, poboljšati kvaliteta poljoprivrednog zemljišta te izgraditi objekti za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda. Potpora unutar podmjere 6.3 može se dodijeliti samo jednom tijekom programskog razdoblja 2014.-2020. po jednom malom poljoprivrednom gospodarstvu.  

Svi projekti malih poljoprivrednika, koje je odobrila Agencija za plaćanja, mogu biti isplaćeni u 2 rate - 50 % potpore korisnici mogu zatražiti odmah nakon Odluke o dodjeli sredstava, a preostalih 50 % nakon provedenih aktivnosti iz poslovnog plana.

 Na ovom linku (prvi vezani dokument) je Vodič za podnošenje zahtjeva za isplatu prve rate:

Pogledajte OVDJE.  


Popis dosadašnjih korisnika potpore u operaciji 6.3.1. pogledajte OVDJE.


Sredstva do 50.000 kuna oslobođena ovrhe

Ovim putem želimo i pojasniti svim korisnicima potpora čiji su računi pod ovrhom da su sredstva potpore poljoprivredi do iznosa od 50.000 kuna oslobođena ovrhe (čl. 141. Zakona o poljoprivredi). Kako bi iskoristili pravo na oslobođenje od ovrhe na potpore (odnosi se na  potpore za izravna plaćanja, mjere ruralnog razvoja i mjere zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda), korisnici čiji su računi na koje im se potpora isplaćuje blokirani radi provedbe ovrhe, moraju otvoriti zaštićeni račun i to na sljedeći način:  

1)     Ako novac primaju na žiro-račun građana (fizičke osobe) koji počinje brojevima „311“ tada otvaranje zaštićenog računa za primanje potpore moraju zatražiti u FINA-i.
2)     Ako novac primaju na poslovni račun koji počinje brojevima „11“  tada se trebaju javiti banci i zatražiti otvaranje zaštićenog računa na koji će se moći izvršiti isplata potpore.

Korisnici potpora iz EUROPSKOG POLJOPRIVREDNOG FONDA ZA RURALNI RAZVOJ ako imaju otvoren zaštićeni račun kojeg nisu upisali u Evidenciju korisnika, a htjeli bi sukladno Zakonu o poljoprivredi da im se isplata izvrši na zaštićeni račun trebaju prije slanja Zahtjeva za isplatu podnijeti Zahtjev za promjenu u Evidenciji korisnika. 

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje