EU fondovi

Karlovačka županija iz EU fonda solidarnosti dobila 4,4 milijuna kuna zbog leda i poplave 2014.

EU fondovi
Rijeka Kupa u Karlovcu Fotografija: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Karlovačka županija dobila je iz Europskog fonda solidarnosti 4,4 milijuna kuna zbog štete na komunalnoj infrastrukturi koja je nastala u veljači 2014. od ledene kiše i poplava, a u utorak je u uredu župana potpisivanjem ugovora raspoređen novac za namjensku potrošnju za devet pravnih osoba.

Predsjednik Županijskog povjerenstva za elementarne nepogode Ivan Banjavčić rekao je da je tada nastala šteta od 33 milijuna kuna, no iz tog se fonda nije mogao povući novac za fizičke osobe, nego samo za pravne te će se 4,4 milijuna kuna raspodijeliti na općine Lasinju i Vojnić, gradove Karlovac i Ogulin, Županijsku upravu za ceste, javne vatrogasne postrojbe u Karlovcu i Ogulinu te Crvenom križu Karlovačke županije i Slunja.

U veljači 2014. Gorski kotar i gorske djelove Karlovačke županije zahvatila je velika hladnoća, padala je kiša koja se ledila na tlu, a poslije i snijeg. Zbog obilnih kiša i kopnjenja velike količine snijega i leda, 12. veljače Karlovačka županija bila je opterećena s 300 milijuna prostornih metara vode, rekao je Banjavčić.

Župan Vučić podsjetio je da se prije za elementarne nepogode moglo dobiti najviše pet posto od ukupne štete te da je 4,4 milijuna kuna ipak 13 posto, iako je i to znatno manje od 33 milijuna, kolika je ukupna šteta na infrastrukturi.

Ovo su financijska sredstva europskog Fonda solidarnosti, i to samo za uklonjenu štetu, istaknuo je Vučić i dodao da je to "bila škola kako se ubuduće postaviti u slučaju nepogoda da bi se još bolje mogla iskoristiti dostupna sredstva solidarnosti".

Načelnici općina Vojnića i Lasinje Nebojša Andrić i Željko Prigorac istaknuli su kako lokalne sredine nisu spremne da u takvim situacijama povuku više novca iz EU fondova. 

Andrić je kritizirao "nepodnošljivu centraliziranost" države jer je Vojnić imao štetu oko četiri miljuna kuna, od čega oko dva milijuna na infrastrukturi. Dodao je da se zbog malog općinskog proračuna u uklanjanje šteta uložilo samo 129.275 kuna, koliko se nakon toga moglo povući iz Fonda solidarnosti.

"Država nam tada ni s jednom lipom nije priskočila. Umjesto da sada povlačimo dva milijuna kuna, mi povlačimo taman onoliko koliko je potrošeno za rad povjerenstva i gorivo za njegov obilazak u popisivanju šteta", rekao je Andrić.

Načelnik Prigorac kritizirao je mjerodavna ministarstva i državu jer "ne vode računa o kapacitetima malih općina" u povlačenju novca. Općina Lasinja dobila je iz Fonda solidarnosti oko 90 posto traženog novca, 212.029 kuna, rekao je, dodajući kako nije u redu da ih nitko nije upoznao s praksom da se za elementarnu nepogodu u Europskoj uniji dobije onoliko koliko sami ulože u uklanjanje šteta.

Gradonačelnik Ogulina Jure Turković podsjetio je da je 2014. godine željeznička pruga Zagreb-Rijeka bila zatvorena za promet tri dana jer su se ledom okovana stabla lomila, pucala i padala na prugu. Turković je zahvalio na 142.000 kuna pomoći.

Predsjednik karlovačkoga Gradskog vijeća Damir Mandić podsjetio je da je, osim leda i poplava, Karlovac te godine pogodila još jedna poplava te da je za popravak infrastrukture bilo potrošeno sedam milijuna kuna, a iz europskog Fonda solidarnosti nadoknađeno je 3,3 milijuna, što će se iskoristiti za podizanje razine prometnica u selima Ladvenjaku i Zadobarju kako bi se zaštitili od poplava.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje