Udruga Stonski Školjkari

Malostonska kamenica kraljica je među školjkama i želimo ju očuvati

EU fondovi
Fotografija:
Predsjednica Udruge Stonski školjkari Marija Radić za Agrobiz je govorila o projektu Queen of Oysters kojem je cilj promovirati malostonsku kamenicu

Teška vremena kojima se ni nakon godinu dana borbe s pandemijom ne nazire kraj, pogodila su i uzgajivače školjaka u Malostonskom zaljevu, komadićku kopna i mora gdje se ulijeva plodna rijeka Neretva. Zbog dotoka slatke vode, lokalitet je idealan za uzgoj školjki kamenica, ukusnih plodova mora koje obožavaju narodi diljem svijeta. Školjkarstvo je u ovom kutku svijeta stoga tradicija duga više stoljeća, no sada ju s jedne strane ugrožava najava gradnje Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje koji je odobren početkom godine, a s druge strane poremećaji tržišta koje je donio koronavirus. 

-Malostonska je kamenica specifična zbog velikog dotoka slatke vode te geografskog položaja na kojem se uzgaja. kao i mnogi poduzetnici u Hrvatskoj, našli smo se u nezavidnom položaju. Naša je proizvodnja bila usmjerena prema ugostiteljskim objektima što je zaustavljeno zbog pandemije. Nešto i prodamo, no situacija je neizvjesna - govori nam Marija Radić, predsjednica Udruge Stonski školjkari. Lokalni uzgajivači, kaže, nisu čekali prekriženih ruku da se situacija popravi, već su iskoristili priliku i povukli sredstva iz europskih fondova. 

-Dobiveni novac uložili smo u pripremu monografije školjkarenju u malostonskom zaljevu. Sve će biti obuhvaćeno, od tradicije uzgajanja školjki do suvremenih tehnika i znanstvenog aspekta školjkarenja. Namijenjena je prvenstveno domaćem stanovništvu, no bit će dvojezična pa će i zainteresirani turiti iz nje moći saznati sve što ih zanima o malostonskoj kamenici - kaže predsjednica udruge školjkara te ističe da je u projekt uloženo oko 250.000 kuna europskih sredstava. 

Podsjetimo, malostonska je kamenica u listopadu 2021.postala 28. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te je dobila zaštićenu europsku oznaku izvornosti što je plod dugogodišnjeg nastojanja malostonskih školjkara. Nastavno na izvornost pokrenut je i program The Queen of Oysters, kraljica školjki kojim se namjerava još više brendirati kamenicu te pojačati njenu prepoznatljivost. 

-Projekt ćemo provoditi u suradnji s ugostiteljima koji će na svojim jelovnicima imati tu oznaku. Cilj je približiti kamenicu korisnicima, pojačavanje vidljivosti i promocija te motivacija kupaca da nam pomognu prebroditi ovo razdoblje - veli M. Radić. U projekt je, dodaje, uloženo oko 526.000 kuna. 

Malostonski školjkari ne očekuju da će se situacija popraviti, baš suprotno. Ako trendovi ne jenjavanja koronavirusa nastave kao do sad, očekuju puno lošiju sezonu nego što je bila ona lani. Zbog sve većeg širenja virusa u Dubrovačko- neretvanskoj županiji, morali su otkazati i Dane malostonske kamenice koji se svake godine tradicionalno održavaju 19. ožujka uoči blagdana Svetog Josipa. 

-U to su vrijeme kamenice najukusnije pa manifestacija privlači brojne posjetitelje, no i ovoga puta smo ju morali otkazati jer nismo mogli riskirati da se bolest proširi zbog gužvi i velikog broja ljudi- veli nam Marija Radić. Usprkos svemu, Udruga kojoj je na čelu se ne predaje već priprema nove projekte kojima je cilj očuvati stoljetnu tradiciju školjkarenja u Malostonskom zaljevu.