Udruga OPG Hravtske Život tvrdi:

Ministarstvo ne zna koliko ima mikro, malih, srednjih i velikih poduzeća

EU fondovi
Antun Laslo predsjednik Udruge Život Fotografija: Goran Stanzl/PIXSELL
Ministarstvo poljoprivrede radi zakone, pravilnike i natječaje prema definiciji veličine poduzeća, a ne zna koliko kojih poduzeća ima, tvrde u udruzi OPGH Život.

Sada sa sigurnošću možemo napisati da se poljoprivredna politika radi bez stvarnog uvida u stanje u poljoprivredi. U zakonima ( o poljoprivrednom zemljištu i drugi ), pravilnicima i natječajima uvjeti se definiranju prema definiciji poduzeća a zato je bitna informacija: broj zaposlenih i godišnji promet. Ministarstvo nema te informacije i ne zna koliko ima mikro, malih, srednjih i velikih poduzeća, tvrde u udruzi Život. 

Tu se onda postavlja pitanje kako se može voditi kvalitetna poljoprivredna politika, kako i za koga se rade zakoni, pravilnici i natječaji kad se ne zna struktura koja je osnova za planiranje - razvoj ruralnih krajeva i poljoprivrede te opstanka sela.

Zato se i može manipulirati definicijom malog poljoprivrednika i koristiti kad god im odgovara, dodaju. .

Ono što je također sada vidljivo da se Mjera 4 ruralnog razvoja u natječaju iz 2017 g. podijelila na 2 natječaja do SO 250.000 € i iznad 250.000 €, što znači da za njih 400 poljoprivrednih gospodarstava koji imaju SO iznad 250.000 € raspisan poseban natječaj i imaju na raspolaganju 80.000.000 Kn a svi ostali, 100.000 gospodarstava, ima na raspolaganju 120.000.000 Kn a slično i kod poticaja, toliko o brizi za male poljoprivrednike.

Sve je jasnije zašto imamo 27 godina elementarne nepogode u poljoprivredi i ruralnim krajevima

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje