Europska Unija

Petir poziva: Recite kako želite da izgleda nova Zajednička poljoprivredna politika

EU fondovi
EU Fotografija: Thinkstock
Na stranicama Europske komisije, Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj traje savjetovanje o modernizaciji i pojednostavnjenju zajedničke poljoprivredne politike.

Zajednička poljoprivredna politika EU-a (ZPP) najdugovječnija je i najuspješnija politika EU. ZPP ima za cilj osigurati sigurnu opskrbu zdravstveno isprave i kvalitetne hrane za više od 500 milijuna europskih potrošača te osigurati primjerene prihode za 12 milijuna poljoprivrednika u EU.

Razvijena je početkom šezdesetih godina kako bi se u politički kontekst prenijeli ciljevi definirani u Ugovoru iz Rima (1957.), koji su poslije preuzeti u Ugovoru o Europskoj uniji. Kao sve druge politike i programi EU-a, ZPP podliježe i drugim odredbama Ugovora radi osiguranja usklađenosti s općim ciljevima Unije.

Želim da i vi, dragi hrvatski poljoprivrednici i poljoprivrednice, čije interese zastupam i nastojim braniti u Europskom parlamentu kažete svoje mišljenje o tome kako želite da izgleda zajednička poljoprivredna politika u budućnosti u vremenu nakon 2020. godine, poručila je u priopćenju eurozsatupnica Marijana Petir.

Kao građani Hrvatske i građani Europe važni ste sudionici ovog procesa planiranja i važno je da već u ovoj ranoj fazi izrađivači europskog zakonodavstva čuju vaša razmišljanja i vaš glas. U Hrvatskoj se često mogu čuti pritužbe na izostanak sudjelovanja građana u donošenju odluka oko važnih pitanja. Sam povjerenik EU za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan prilikom posjeta Hrvatskoj i izbora za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika koji sam nedavno organizirala kazao je kako ga zanima svaka dobra ideja i svaki dobar prijedlog te je pozvao upravo mlade poljoprivrednike ali i sve zainteresirane da iskoriste ovu priliku i kažu što žele, dodaje Petri.

Ona je javno pozvala poljoprivrednike i one koje zanima što će se mijenjati u ZPP da ispune upitnik i kažu što žele za sebe, svoju obitelj i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, te za Hrvatsku i Europu.

Prijedlozi se mogu uputiti putem upitnika na poveznici do 2. svibnja ove godine:

OVDJE.

Petir posebno poziva mlade da pomognu svojim roditeljima u popunjavanju upitnika i predlaganju ideja jer zajedno mogu više i bolje -njihovo iskustvo i vaša znanja dobitna su kombinacija, zaključuje. .

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje