TRANSFORMACIJA EUROPSKE EKONOMIJE

Premijer Plenković: Zelenim planom mobilizirat će se bilijun eura

EU fondovi
Fotografija:
Planom ulaganja Europska komisija je za provedbu Zelenog plana predvidjela najmanje bilijun eura, rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji Energetika 2020. "Green New Deal za Hrvatsku"

Zeleni plan Europske komisije nije samo dokument koji se odnosi na klimatske promjene i zaštitu okoliša, nego i plan transformacije europske ekonomije, izjavio je premijer Andrej Plenković na konferenciji Energetika 2020. "Green New Deal za Hrvatsku", koja je 28. siječnja održana u hotelu Esplanade.

Porast rizika za poljoprivredu, sigurnost hrane, gospodarstvo, zdravlje i sigurnost

"Globalno zatopljenje danas  nije više neka daleka prijetnja, ono je naša realnost", rekao je premijer Plenković na konferenciji u organizaciji Jutarnjeg lista te istaknuo da porastom globalnih temperatura i količine stakleničkih plinova rastu rizici za poljoprivredu, sigurnost hrane, gospodarstvo, zdravlje i sigurnost.

"Nemaju sve države članice iste startne pozicije i istu razinu industrijske razvijenosti, i to treba uzeti u obzir. To se vidjelo i u našoj raspravi na Europskom vijeću u prosincu. Upravo iz tog razloga zelena tranzicija morat će se provesti na socijalno pravedan način, uz osiguravanje konkurentnosti gospodarstva i europske industrije na globalnim tržištima. Sve će te aspekte dogovora hrvatsko predsjedništvo imati na umu i uzeti u obzir u idućih šest mjeseci. Mi stoga pozdravljamo uključivanje zelenoga programa na zemlje našega susjedstva, dakle na jugoistok Europe, u okviru Zelenoga plana, kojim se planira izgraditi partnerstva s tim zemljama, pomažući im u prilagodbi klimatskim promjenama", rekao je Plenković.

Planom ulaganja za Europski zeleni plan, koji je prije dva tjedna predstavila Europska komisija, u sljedećih deset godina predviđeno je mobilizirati najmanje bilijun eura. Komisija je predložila da se u narednom sedmogodišnjem razdoblju udio proračuna namijenjen rješavanju klimatskih promjena i zaštitu okoliša podigne s 20% na 25%. U idućih deset godina u tu svrhu mobiliziralo bi se 503 milijarde eura, čemu bi se pridodalo 114 milijardi eura nacionalnog sufinanciranja za ekološke projekte. Plan ulaganja, uz osiguranje financiranja, podrazumijeva i stvaranje pogodnih uvjeta i davanje poticaja za održiva ulaganja kroz izradu zelenoga proračuna i zelene javne nabave.

Za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije bit će pokrenuta dvogodišnja Konferencija o budućnosti Europe, na kojoj će tema zelene tranzicije svakako biti dio rasprave, najavio je premijer.

Govor premijera Andreja Plenkovića objavljen je na internetskim stranicama Vlade RH.