EU sredstva

Proizvođačima jabuka i mandarina isplaćeno 18,8 milijuna kuna

EU fondovi
Mandarine Fotografija: Pixabay
Navedeni iznos isplaćen je 321 proizvođaču jabuka i mandarina. Europska unija daje potporu proizvođačima jabuka i mandarina za povlačenje voća s tržišta i slobodnu distribuciju primateljima (humanitarnim organizacijama, ustanovama socijalne skrbi, školama i vrtićima, bolnicama i kaznenim tijelima).

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u sklopu mjere povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju, u razdoblju od početka studenog 2015. godine do 07.04.2016. godine isplatila je potporu u iznosu od 18.840.172,09 kuna iz sredstava Europske unije. 

Navedeni iznos isplaćen je 321 proizvođaču jabuka i mandarina. Europska unija daje potporu proizvođačima jabuka i mandarina za povlačenje voća s tržišta i slobodnu distribuciju primateljima (humanitarnim organizacijama, ustanovama socijalne skrbi, školama i vrtićima, bolnicama i kaznenim tijelima). Riječ je o mjeri Europske komisije koja je nastala kao rezultat ruskog embarga na uvoz voća i povrća iz Europske unije.

Naime, kako bi se spriječilo da postojeća situacija na tržištu preraste u ozbiljniji ili trajniji poremećaj, Europska komisija omogućila je izvanredne mjere potpore proizvođačima određenog voća i povrća. Povlačenje s tržišta učinkovita je mjera upravljanja krizom u slučaju viškova voća i povrća zbog privremenih i nepredvidivih okolnosti. Provedba mjere je u tijeku i iz Agencije podsjećaju proizvođače da je krajnji rok za dostavu zahtjeva za isplatu 31.07.2016. godine. 

Više o mjeri pročitajte na web stranici Agencije.