NOVI PRORAČUN

Prosvjed u Bruxellesu: Tko će hraniti EU?

EU fondovi
Fotografija:
Predlaže se smanjenje proračuna u trenutku najvećih izazova za poljoprivredu, zbog čega je održan prosvjed za vrijeme održavanja summita na kojem čelnici 27 zemalja članica raspravljaju o višegodišnjem financijskom okviru

Dok šefovi država ili vlada EU raspravljaju o dugoročnom proračunu EU-a za 2021.-2027. ispred Vijeća vladaju traktori, upozoravaju iz Hrvatske poljoprivredne komore, koja je sudjelovala na prosvjedu poljoprivrednika i predstavnika sektora u Bruxellesu.

Proizvođači diljem Unije prosvjeduju zbog smanjenja proračuna u trenutku u kojem se suočavaju s najvećim izazovima u novijoj povijesti. Europa se okreće prema zelenoj revoluciji i očekivanja od proizvođača su prevelika, ističe Komora u svojoj objavi.

"Poljoprivrednici imaju dva velika cilja: očuvati okoliš i proizvesti hranu za sve veći broj stanovništva. Države članice ne mogu zanemariti trenutne poteškoće u poljoprivrednim zajednicama i ruralni egzodus širom EU. Moraju se obvezati na dovoljne resurse kako bi ostvarili prioritete Unije. Rekli smo to već puno puta: u kritičnom smo trenutku za opstanak modela obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u EU", poručuju iz Hrvatske poljoprivredne komore.

"Smanjeni proračun shvatit će se kao jasna poruka EU-a našim poljoprivrednicima. Poruka da se ne brine dovoljno o poljoprivredi, ruralnim područjima i o onima koji proizvode hranu koju jedemo", naglasio je Pekka Pesonen, generalni tajnik organizacije Copa-Cogeca.

"Hrvatska poljoprivredna komora sudjelovala je na prosvjedu jer su naši proizvođači na koljenima zbog uvoza i neurednog tržišta, agresivne depopulacije ruralnih područja i različitih potreba u odnosu na razvijene članice sa suficitom u proizvodnji. RH je primjer drugim državama sto se tiče okoliša, s više od 50% natura područja i visokom razinom bioraznolikosti, ali održivost i proizvodnja je ispod svake razine samodostatnosti. Mi se ne borimo s problemima visokoproduktivnih država, već imamo problem nedostatka proizvodnje", ističu u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori.  

Čelnici 27 zemalja članica okupili su se u četvrtak na izvanrednom sastanku na vrhu, koji bi mogao potrajati i nekoliko dana, kako bi pokušali dogovoriti višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine.