EU fondovi

Radoš: Ruralna, planinska i udaljena područja treba razvijati u partnerstvu s gradovima

EU fondovi
Selo u jesen Fotografija: Pixabay
BDP-a na ruralnim, planinskim i udaljenim područjima doseže 70 posto europskog prosjeka, dok je u gradovima 123 posto europskog prosjeka, upozorava Radoš.

Za ruralna, planinska i udaljena područja treba pripremiti tipske razvojne programe te im omogućiti izravan pristup europskim fondovima, istaknuo je europarlamentarac Jozo Radoš (GLAS/ALDE) u raspravi na plenarnoj sjednici o programu EU-a za ruralna, planinska i udaljena područja.

„Ova rasprava, izjava Europske komisije kao i nedavno prihvaćene rezolucije Europskog parlamenta pokazuju važnost ruralnih, planinskih i udaljenih područja. S druge pak strane, podaci govore da kohezijska politika, odnosno politika ravnomjernog razvoja, nije postigla svoje ciljeve.

BDP-a na ruralnim, planinskim i udaljenim područjima doseže 70 posto europskog prosjeka, dok je u gradovima 123 posto europskog prosjeka, upozorava Radoš.

„Takva velika razlika utječe na to da mladi ljudi napuštaju ruralna, planinska i udaljena područja pa je populacija na tim područjima sve starija. Svi problemi s kojima se susrećemo u našim državama na tim se područjima osjećaju snažnije nego u gradovima“, kaže Radoš.

Bez kohezijske politike EU-a stanje na ruralnim, planinskim i udaljenim područjima bilo bi još teže nego što je sada, no, ističe Radoš, „ta politika nije ispunila svoje ciljeve. Stoga nam je potreban program EU-a za ta područja“.

Radoš je u govoru na plenarnoj sjednici naveo konkretne mjere koje treba poduzeti na razini EU kako bi se potaknuo razvoj ruralnih, planinskih i udaljenih područja.

„Potrebno je ta područja bolje prometno povezati. Nadalje, treba im omogućiti dostupnost čiste energije te ih pokriti brzim internetom. U takvim okolnostima unutar tih područja moći će se razvijati gospodarske djelatnosti kao što su ruralni turizam, proizvodnja energije i pružanje servisnih usluga“, smatra zastupnik GLAS-a.

Da bi se potaknuo takav razvoj potrebno je, rekao je Radoš, poduzeti korake prema decentralizaciji i supsidijarnosti.

„Zbog smanjenih administrativnih kapaciteta na tim područjima za njih treba razviti posebne, tipske, jednostavne projekte. Tim područjima treba olakšati pristup europskim fondovima, a u nekim slučajevima omogućiti im i izravan pristup jer, ponegdje, središnje državne vlasti koče pristup tih područja fondovima“, istaknuo je Radoš.

„Ako to učinimo i ako program za urbana područja povežemo s programom za ruralna i udaljena područja u jedan partnerski program tada ćemo, uvjeren sam, biti uspješniji u provođenju jedinstvene kohezijske politike EU“, zaključio je Radoš.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje