uspješne četiri godine

Šibensko-kninska županija povukla 1,8 milijardi iz europskih fondova

EU fondovi
Fotografija:
Jedan od najvažnijih projekata koji se trenutno provodi u Šibensko-kninskoj županiji je „Sustav navodnjavanja Donje polje – Jadrtovac“, čija je vrijednost 80 milijuna kuna

Šibensko-kninska županija jedna je od vodećih pet županija po povučenim EU sredstvima po stanovniku i rastu povučenih sredstava od 2017. do 2019., za kada su i zadnji dostupni podaci. U ovom je, pak, mandatu ugovoreno oko 1,8 milijardi kuna vrijednih EU projekata, a veliki naglasak je na ulaganju u poljoprivredu.  Županija je i među vodećima po visini subvencija za poljoprivrednike koje su u porastu od 2017. godine, a lani je izdvojeno 1,9 milijuna kuna. I za poduzetnike je lani izdvojeno dvostruko više od plana. U kapitalne projekte na osnovnim školama u četiri godine uloženo je 14,6 milijuna kuna, ali se i kroz niz EU projekata podiže standard za učenike. 

Šibensko-kninska županija je tijekom 2017., 2018. i 2019. godine ugovorila oko 1,8 milijardi kuna vrijedne projekte koji se sufinanciraju iz EU fondova.

‘Ono što nas posebno veseli nisu samo brojke, već činjenica da europski fondovi mijenjaju županiju i osiguravaju bolji život ljudima koji žive na ovom prostoru, kako u Zagori tako i u priobalnom dijelu i na otocima.’ – komentira župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

Jedan od najvažnijih projekata koji se trenutno provodi u Šibensko-kninskoj županiji je „Sustav navodnjavanja Donje polje – Jadrtovac“, čija je vrijednost 80 milijuna kuna. Po završetku projekta na ovom području će se dobiti cca 300 ha površine pod navodnjavanjem, na tlu izuzetno povoljnom za sadnju vinove loze i maslina. Među glavnim ciljevima ovog projekta su održivo upravljanje resursima,  poticanje konkurentnosti poljoprivrede i zadržavanje stanovništva u ruralnom području. Radi se o vrlo kompleksnom i inovativnom projektu, te je njegova priprema trajala desetak godina. Budući da će se za navodnjavanje tla koristiti izvor vode koji je u jednom dijelu godine slan, u periodu zime i proljeća potrebno prikupljati slatku vodu. Prije početka ovog projekta bilo je potrebno godinama pratiti parametre i provesti i Pilot projekt navodnjavanja drvenastih kultura uzgajanih na osvojenim krškim površinama.

Od poljoprivrednih EU projekata izdvaja se i  „Izgradnja purifikacijskog centra u uvali sv. Petra“– u sklopu Centra za marikulturu. Projekt je u realizaciji, financiran je s ukupno 4,5 milijuna kuna. Ovim projektom izgraditi će se i opremiti Purifikacijski centar u uvali sv. Petra u Šibeniku, a omogućit  će se bolji standard u kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti proizvoda, što je u školjkarstvu naročito važno.

Nadalje, od važnosti  je i projekt Taste Šibenik-knin county, koji je za cilj imao rast i razvoj i promocija vina, odnosno vinarija kao brenda te njihovo povezivanje s drugim vrhunskim poljoprivrednim gastro proizvodima, ugostiteljima i turističkim djelatnicima  i pozicioniranje županije kao enogastro destinacije na globalnoj engastro karti.  Zajedno s LAGUR „Galeb“ provodio se je tijekom 2018. i 2019. godine i projekt „Preporučili ribari“  koji poveziva ribare i ugostitelje u cilju stvaranja kratkih lanaca ponude svježe ribe.

Projekt „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku –  2. faza“ ukupno je vrijedan 26,5 milijuna kuna  od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurano 19,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava. U tijeku je rekonstrukcija zgrade budućeg posjetiteljskog centra – Kanal sv. Ante, vrijednosti 9,6 milijuna kuna. Napuštena zgrada u sklopu bivšeg vojnog kompleksa u uvali Minerska  preuredit će se u Centralnu zgradu posjetiteljskog centra s info pultom, suvenirnicom i atraktivnim postavom koji će između ostalog sadržavati hologramske i 9D projekcije. Završetak projekta očekuje se krajem ove godine.

Sredinom 2017. godine odobrena su sredstva za realizaciju projekta  „Adriatic Business Centre – ABC“ vrijednog ukupno 20 milijuna kuna, a otvoren je nedavno. Projektom „Adriatic Business Centre – ABC“ rekonstruirana je  i opremljena stara poslovna zgrada u kompleksu bivše tvornice TLM u Šibeniku, čime se poduzetnicima i poduzetničkim potpornim institucijama na području Šibensko-kninske županije omogućava korištenje usluga visokokvalitetne poduzetničke infrastrukture koja uključuje suvremeni studio za dizajn, marketing i audio-vizualnu produkciju.