LAG

U Cetinskoj krajini povukli gotovo 7 milijuna kuna europskog novca

EU fondovi
Investicije Fotografija: Thinkstock
Gotovo sedam milijuna kuna europskoga novca povukla je nedavno za projekte ruralnoga razvoja Lokalna akcijska grupa Cetinska krajina. Riječ je o grupi koja okuplja gradove Sinj, Trilj i Vrliku te općine Hrvace i Otok, odnosno 996 četvornih kilometara koje nastanjuje više od 45 tisuća ljudi. Većina odobrenog novca namijenjena je malim poljoprivrednicima.

Sinjsko polje bogom je dano za uzgoj povrća. Pa ipak, većina zemlje zarasta u korovu. Što zbog rascjepkanih parcela i manjka stručne te financijske pomoći, što zbog skupe proizvodnje i neorganiziranog otkupa. Na tržištu vlada kaos. Ne od jučer, to traje godinama. Nismo nikad vidjeli naše proizvode na policama. To bi sigurno išlo van, a dovodila se u naše dućane roba koja nije uopće izgledala kao roba, ali je imala nisku cijenu i ljudi su za tim ludovali, kaže poljoprivrednik Zvonko Botica.

Pravila igre nisu ni jasna ni poštena. I najlakše bi bilo od svega dignuti ruke. No nakon toliko uloženoga novca, vremena i truda, to im, kažu malobrojni proizvođači, ne pada na pamet. Stoga su jeftinijoj, a lošijoj konkurenciji odlučili doskočiti kakvoćom.

Analizirali smo stanje na terenu i ustanovili da nedostaje kontrola kvalitete proizvoda i distributivni dio gdje proizvođači ovise o trgovačkim lancima. Sad smo zagazili u stanje gdje je ta proizvodnja prilično uništena, a da bismo preokrenuli taj kotač, želimo pokrenuti izravne distribucijske kanale prodaje, odnosno male dućane s isključivo domaćim proizvodima, kaže voditelj LAG-a Cetinska krajina Tomislav Klarić Kukuz.

No da bi se proces zaokružio, osim lokalne nužna će biti i nacionalna potpora. Sinjsko polje golem je, ali nedovoljno iskorišten potencijal. Ali ne zato što oni ne znaju ili neće, kažu u Sinju, nego zato što, među ostalim, stotinama hektara plodnoga zemljišta u državnom vlasništvu umjesto njih upravlja Agencija za poljoprivredno zemljište.

Pogledajte prilog HRT-a.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje