DO 1,5 MILIJUNA EURA

U natječaju za Vinsku omotnicu odobrena sredstva za 17 korisnika

EU fondovi
Fotografija:
Do 11. rujna obrađeno je 19 zahtjeva od kojih 17 pozitivno, a dva korisnika su odbijena zbog nezadovoljavanja administrativnih uvjeta. Odobrena su sredstva i OPG-u Terra Slavonia, u vlasništvu Tomislava Tolušića, s iznosom od 2.5 milijuna kuna

Temeljem natječaja za Vinsku omotnicu, mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina koji je objavljen 28. veljače 2020., a završio je 30. lipnja 2020. godine, ukupno su odobrena sredstva za 17 korisnika. Iznosi variraju ovisno o aktivnostima u projektu, pri čemu je maksimalni mogući iznos 1,5 milijuna eura, doznaje Agrobiz iz Ministarstva poljoprivrede. 

Jedan od onih kojemu su odobrena sredstva je i OPG Terra Slavonia, u vlasništvu Tomislava Tolušića, s iznosom od 2.5 milijuna kuna. Prilikom obrade utvrđeni su i odbijeni neprihvatljivi troškovi u iznosu od 475 tisuća kuna, odgovorili su iz Ministarstva na upit Agrobiza.

Administrativna obrada natječaja, naglašavaju iz Ministarstva, pri čemu se prijave obrađuju po redoslijedu zaprimanja potpune prijave, te je do 11. rujna obrađeno 19 zahtjeva od kojih 17 pozitivno, a dva korisnika su odbijena zbog nezadovoljavanja administrativnih uvjeta.

Godišnja alokacija tijekom dosadašnje provedbe Vinske omotnice nije nikad u potpunosti utrošena te postoje, kažu u Ministarstvu, dostatna sredstva za financiranje svih projekata koje zadovoljavaju uvjete iz natječaja.

Iz Ministarstva napominju kako se Odlukom o odobrenju korisniku dodjeljuju prava, a tek nakon završetka aktivnosti i predočenja dokaza o istom je moguće ostvariti sufinanciranje EU sredstvima.

Isplata je moguća tek nakon završetka administrativne obrade i kontrole na terenu uz izuzetak isplate avansa koja je moguća isključivo uz bankovnu garanciju.

Upitani o kriterijima, iz Ministarstva podsjećaju kako je riječ o kriterijima sukladnima uredbama i Programu koji je prihvatila Europska komisija, a definirani su u članku 5. Pravilnika o provedbi mjera Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Nacionalnog programa pomoći sektora vina za razdoblje 2019-2023 (NN 21/19). Između ostalog, u njima se navodi, kako je podnositelj obvezan dokazati da odabrani ponuditelji raspolažu resursima za izvođenje/isporuku nuđenih roba, usluga i/ili radova koji su predmet projekta, da ima vlastita sredstva u iznosu najmanje 50% od ukupnog iznosa prikazanih vlastitih sredstava u Planu aktivnosti i/ili da će pribaviti sredstva iz vanjskih izvora za financiranje projekta te da je sposoban podmiriti obveze u roku njihova dospijeća.  
 
Nacionalni program je donesen 2018. godine, Pravilnik o provedbi potpisao je tadašnji ministar Tolušić 2019. godine, a izmjenu Pravilnika donijela je sadašnja ministrica Marija Vučković. Pritom se, naglašavaju u Ministarstvu, prihvatljivi troškovi nisu mijenjali.  

Praćenjem provedbe mjera iz Vinske omotnice utvrđeno je da su sva ulaganja opravdana, a korisnici su ostvarili uspješne poslovne rezultate dok je u provedbi mjera Programa ruralnog razvoja utvrđeno da dio korisnika koji su po prvotnim pravilima prijavili projekte, a bili su početnici, nisu uspješno završili svoj investicijski ciklus. Stoga je za sredstva Vinske omotnice dopušteno da se prijavljuju tek osnovani poslovni subjektu, a za sredstva Programa ruralnog razvoja je uveden uvjet „iskustva“ kako bi se izbjegli nepovoljni ishodi, pojasnili su na Agrobizov upit iz Ministarstva poljoprivrede mogu li se i na koji način na poziv javiti početnici.

Prijava na poziv svih zainteresiranih, pa tako i bivšeg ministra Tolušića, obrađuje se na isti način kao i ostale koje su obrađene ili se obrađuju, a tijela u sustavu u svom radu postupaju na jednak način prema svim korisnicima, pri čemu su sve informacije potrebne za prijavu na natječaje na jednak su način dostupne svima.

„Gospodin Tomislav Tolušić kao fizička osoba koja više ne obnaša dužnosti koje bi bile prepreka u sklapanju pravnih poslova povezanih s djelatnostima u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede ima jednaka prava i obveze kao i svaki drugi građanin Republike Hrvatske. Stoga bi njegovo izuzimanje iz natječajnog postupka bilo kršenje njegovih Ustavom propisanih građanskih prava, ali i pravilnika koji definira provođenje natječaja“, pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivede.