PROJEKT SLAVONIJA

U pet slavonskih županija do 2020. 2,5 milijardi eura iz EU fondova

EU fondovi
Polja Slavonije i Baranje Fotografija: Davor Javorović/PIXSELL
Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac rekla je u petak u Vukovaru da će se do 2020. godine u projekte u pet slavonski županija kroz EU fondove investirati 2,5 milijardi eura.

Ministrica Žalac u Vukovaru je razgovarala sa vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem, gradonačelnicima i načelnicima općina najistočnije hrvatske županije te direktorima županijskih i lokalnih razvojnih agencija. "Projekt Slavonija najavljen je u kampanji, a kao ministrica ću unutar Operativnog programa konkurentnost-kohezija i u dogovoru s kolegama iz Operativnog programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za razvoj ljudskih potencijala, injektirati 2,5 milijarde eura kroz EU natječaje do 2020. godine u pet slavonskih županija u projekte svih sektora", rekla je Žalac.

Taj projekt nazvala je "Projekt Slavonija, Baranja i zapadni Srijem" te podsjetila na "Pravilo +3" kojim se svi ti projekti moraju ugovoriti do 2023. Zahvalivši svom prethodniku, ministru Tomislavu Tolušiću na kvalitetno odrađenom poslu jer je u 10 mjeseci "pokrenuo inicijative, ubrzao procedure i objavio natječaje koji su svi dugi niz godina čekali",  rekla je da ima i puno prostora za poboljšanje u sustavu upravljanja i kontrole EU fondova. "Bez kvalitetno pripremljenih projekata i dokumentacije nema apsorpcije novca. Inzistirat ćemo na informiranju i obrazovanju krajnjih korisnika. Grešaka u provjeri i provedbi projekata ne smije biti", naglasila je Žalac.

Istaknula je da je Hrvatska u ovoj godini povukla 6 milijardi kuna iz EU fondova što je značajan pomak u odnosu na prethodne godine te je najavila da će se do kraja godine ugovoriti još milijarda kuna za projekte kulturne baštine, bolnica, dnevnih kirurgija i domova zdravlja. Najavila je i skorašnju objavu natječaja za projekte obnovljivih izvora energije. Ministrica Žalac ustvrdila je da je Slavonija godinama bila zanemarena te da u Vukovarsko-srijemskoj županiji prvenstveno treba zaustaviti iseljavanje stanovništva jer "ako ljudi na ovim prostorima ne ostanu živjeti, ne znam za koga sve te projekte realizirati i graditi potencijalnu infrastrukturu". To se, kaže, odnosi na cijelu Slavoniju, ali i na brdsko-planinska područja, kao i Dalmatinsku zagoru te da oni koji upravljaju razvojem moraju najprije intervenirati na probleme demografije.

Najavila je da će se Fond za sufinanciranje projekata prenamijeniti u Fond za regionalni razvoj iz kojega će se sredstva namijeniti i za predfinanciranje projekata što je sad glavni problem jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i za pripremu projektne dokumentacije. "Time će se moći pomoći jedinicama lokalne samouprave koje imaju nedostatna sredstva da bi samostalno napravile cjelokupnu pripremu projekata za EU fondove", najavila je Žalac.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo najavljenom realizacijom Projekta Slavonija, kao i najavom financiranja tehničke dokumentacije za projekte nedovoljno financijski snažnih općina. "Mislim da je to početak razvoja i napretka našega kraja", istaknuo je Galić te izrazio nadu da će se sada Slavonija nešto brže razvijati od ostatka Hrvatske jer bi, u suprotnom, Slavonija još više zaostajala.

Ocijenio je da u nedostatku vlastita novca Vukovarsko-srijemskoj županiji preostaju bespovratna sredstva EU fondova koja valja uložiti u gospodarske projekte, prvenstveno u poljoprivredu, drvni sektor te obnovljive izvore energije kao i strateške projekte izgradnja kanala Dunav-Sava i izgradnju vukovarske luke.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje