NOVI KONCEPT

U Virovitici se gradi Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti

EU fondovi
Fotografija:
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je bespovratna sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti u Virovitici

U Virovitici će se izgraditi Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti, objavljeno je na internetskim stranicama Virovitičko-podravske županije.

Nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelilo 3,5 milijuna kuna Virovitičko-podravskoj županiji za istraživanje geotermalnih izvora, u okviru Operativnog plana „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020“, a vezano za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja Slavonije, Baranje i Srijema, ministar Marko Pavić je Virovitičko-podravskoj županiji, kao nositelju projekta izrađenog u suradnji s VIDRA-om, odobrio bespovratnih 1.500.394,50 kuna za sufinanciranje projekta „Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti“, što predstavlja 85 posto od iznosa ukupno potrebnih sredstava.

"Kako je ICT industrija jedna od najbrže rastućih industrija kako u svijetu tako i kod nas, prilika koja se pruža kroz ICT sektor ne smije se propustiti. Iz tog razloga, Virovitičko-podravska županija će ovim sredstvima izraditi projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti, a temeljem prepoznatih potreba koje predstavljaju preduvjet za razvoj gospodarstva. Cilj centra je stvoriti konkurentno poslovno okruženje koje će osigurati rast i razvoj kako poljoprivrede, tako i ICT sektora, povećati konkurentnost i produktivnost poljoprivrednih gospodarstava u Slavoniji kroz automatizaciju proizvodnje i primjenu naprednih tehnologija, te razvoj pametnih vještina. Približit ćemo poljoprivrednu djelatnost tehnološkoj modernizaciji, poticati uvođenje inovacije u proizvodne i poslovne procese, odnosno stvoriti novi koncept – Pametna poljoprivreda. Primjerice, u Europi je primjena precizne poljoprivrede i integracija digitalnih i KET tehnologija postala ključni trend u jačanju konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava", istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Budući „Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti“ gradit će se nedaleko Visoke škole u Virovitici.