NEMA SMANJENJA

Ukupna sredstva za poljoprivredu iz EU iznosit će oko 4,7 milijardi eura

EU fondovi
Fotografija:
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na Odboru za poljoprivredu Hrvatskog sabora opovrgla je medijske napise da će Hrvatska u idućih sedam godina iz EU fondova dobiti manje sredstava za poljoprivredu

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković otklonila je jučer medijske napise da će Hrvatska u idućih sedam godina dobiti manje sredstava za poljoprivredu iz EU fondova, rekavši da nam europska sredstva nisu smanjena.

„Ukupna sredstva za hrvatsku poljoprivredu, koja bi trebala doći iz EU sredstava za sedmogodišnje razdoblje iznose 3, 4 milijarde eura, pa otklanjam medijske napise da imamo smanjena sredstva“, rekla je ministrica na saborskom Odboru za poljoprivredu kojem je predstavila Nacrt strategije razvoja poljoprivrede do 2030. godine. 

Naime, Hrvatska će iz europskih fondova za poljoprivredu za aktualnu financijsku perspektivu, razdoblje 2014.-2020., dobiti nešto više od 3,4 milijardi eura, dok će u idućih 7 godina dobiti minimalno 4,5 milijardi eura te dodatna sredstva iz novog instrumenta EU (European Recovery Instrument) koja će biti namijenjena za ruralni razvoj, u procijenjenoj vrijednosti nešto manjoj od 200 milijuna eura.

Kako je objavljeno na stranicama Vlade RH, ministrica Vučković je Odbor izvijestila da je izrada Strategije započela u listopadu 2018., potpisivanjem ugovora sa Svjetskom bankom, podsjetivši kako je sličan dokument posljednji put donijet prije gotovo 20 godina, a od tada su se okolnosti bitno promijenile.

„Bitno je da donesemo dobar strateški dokument koji će naići na konsenzus i biti provediv“, istaknula je ministrica Vučković te objasnila kako je tekla izrada dokumenta.

Potencijali i ograničenja sektora

Potencijalima hrvatskog poljoprivrednog sektora označila je raznolike agro-ekološke uvjete, neograničen pristup tržištu EU, mogućnost financiranja iz prilično velikog proračuna. Strukturnim ograničenjima označava nisku produktivnost i konkurentnost, niska ulaganja. Ona, međutim, postaju veća, to se postupno rješava, naglasila je.

Prilike za rast sektora ministrica poljoprivrede vidi u povezivanju s prehrambenom industrijom i podupiranjem investicija u njoj, povećanjem konkurentnosti i produktivnosti.

 „Prihodi iz poljoprivrede su također značajno niži, oni su oko šest tisuća eura po gospodarstvu i to planiramo udvostručiti u deset godina“, poručila je Vučković.

Snimku 1. sjednice Odbora za poljoprivredu u novom sazivu Hrvatskog sabora možete pogledati ovdje