EU sredstva

Uz natječaje od 90 dana, godišnje milijarda kuna poljoprivredi

EU fondovi
Egon Mudrinić, direktor u tvrtci CORE Consulting Fotografija: Davor Višnjić/PIXSELL
Paradoksalno, investitori su više mogli povlačiti za poljoprivredu nego za gradnju hotela, kaže Egon Mudrinić

Poljoprivrednici ne ulažu u razvoj, proizvođači i prodavači poljoprivredne mehanizacije ne uspijevaju ostvariti prodaju, građevinari ne grade, a EU konzultanti naplatili su manje od trećine svog angažmana, piše Poslovni dnevnik. Ukupno stoji više od milijardu kuna investicija u poljoprivredu, koje je kroz dva EU natječaja u okviru mjere četiri raspisana lani, trebao pokrenuti bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, upozoravaju u branši.

Egon Mudrinić, direktor CORE Consultinga, EU konzalting kuće koja se bavi i poljoprivredom, kaže da spore procedure utječu ne samo na poljoprivredu već i na ostale industrije. "Da bi se te procedure ubrzale i izmijenio pravilnik, kojeg definira Ministarstvo, potrebna je javna rasprava što znači da idućih šest mjeseci ne možemo očekivati ni promjene ni nove natječaje, ali veseli najava pomoćnika ministra poljoprivrede Maria Njavre da će se procedure skratiti na najviše 90 do 120 dana", kaže Mudrinić. Dodaje da kada bi se odluke oko natječaja donosile u roku od 90 dana od zaključenja prijava tada bi Hrvatska mogla računati godišnje na milijardu kuna investicija u poljoprivredu, i to sve do 2020. godine.  

CORE Consulting, kojeg vodi Egon Mudrinić, nema veze ni s Ivicom Mudrinićem ni sa zagrebačkim CORE inkubatorom. Riječ je o uspješnoj EU konzultantskoj kući koja je u 2014., u prvoj godini poslovanja napravila promet od 100 tisuća eura uz dobit od 50 tisuća kuna. Lani joj se promet gotovo udvostručio na 1,3 milijuna kuna. Goran Zečić, suosnivač CORE Consultinga kaže da je u tvrtki zaposleno četvero radnika.

Više pročitajte na poslovni.hr. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje