JAVNA RASPRAVA

Zajednička poljoprivredna politika u okviru Europskog zelenog plana

EU fondovi
Fotografija:
Hrvatska poljoprivredna komora organizira javnu raspravu na temu Zajedničke poljoprivredne politike u okviru Europskog zelenog plana

Hrvatska poljoprivredna komora organizira javnu raspravu u petak, 6. ožujka, u 10.00 sati u Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj na temu: „Zajednička poljoprivredna politika u okviru Europskog zelenog plana". Cilj javne rasprave je prikupiti mišljenja i upoznati proizvođače, znanost i donosioce odluka o izradi Europskog zelenog plana te planovima za buduću strategiju „Od polja do stola“.

Planovi su otvoreni za komentiranje četiri tjedna, do 16. ožujka, a povratne informacije će se uzeti u obzir pri daljnjem razvoju i optimizaciji inicijative, najavljuje Komora, koja ovu javnu raspravu organizira u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Ministarstvom poljoprivrede.

Europska komisija je u prosincu prošle godine predstavila Europski zeleni plan, strategiju za postizanje održivosti gospodarstva pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u prilike, zbog čega se najavljuju znatna ulaganja. Procjenjuje se da će u području klime i energije do 2030. biti potrebna dodatna godišnja ulaganja u iznosu od 260 milijardi eura. Unija je već postigla odlične rezultate u smanjenju emisija stakleničkih plinova - emisije su 2018. godine bile 23 posto niže nego 1990. godine, dok je BDP Unije u istom razdoblju porastao 61 posto. 

Prema projekcijama nacrta "Od polja do stola", središnje strategije Europskog zelenog plana, čija se objava očekuje ovog proljeća, za klimatsku politiku Europska unija će izdvojiti 40 % proračuna za Zajedničku poljoprivrednu politiku, a za ciljeve u području klime planira se izdvajanje i 30% Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Broj sudionika javne rasprave je ograničen, a prijaviti se možete ovdje