EU fondovi

Žalac pozvala ministre da ubrzaju apsorpciju EU sredstava

EU fondovi
Euri Fotografija: Pixabay
Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac pozvala je sve ministre da ulože maksimalne napore i poduzmu sve moguće aktivnosti kako bi se ubrzala apsorpcija EU sredstava, izvijestili su u četvrtak iz tog ministarstva u priopćenju o sjednici Nacionalnog koordinacijskog odbora za europske strukturne i investicijske fondove i instrumente Europske unije.

Vlada je u veljači ove godine osnovala taj odbor, koji je početkom ožujka održao prvu, a danas drugu sjednicu. 

Kako se ističe u priopćenju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, na današnjoj je sjednici prihvaćen prijedlog o osnivanju Pododbora za praćenje Sporazuma o partnerstvu te je usvojena Komunikacijska strategija europskih strukturnih i investicijskih fondova za Republiku Hrvatsku za razdoblje 2014.-2020.

"Članovi Odbora još su raspravljali o pregledu stanja ispunjenosti prethodnih uvjeta s posebnim naglaskom na one kod kojih postoji kritično kašnjenje u ispunjenju te mogućnost posljedica na korištenje sredstava ESI fondova, prilagodbi kriterija odabira projekata na pozivima za dostavu projektnih prijedloga u okviru ESIF 2014. - 2020. programa, kao i o administrativnim kapacitetima za provedbu europskih strukturnih i investicijskih fondova", navodi se u priopćenju.

Predsjednica Odbora, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalace pozvala je "sve ministre da ulože maksimalne napore i poduzmu sve moguće aktivnosti kako bi se ubrzala apsorpcija EU sredstava, a poseban naglasak stavila je na važnost informiranja o EU fondovima i promoviranja brojnih uspješnih EU projekata", ističu iz Ministarstva. 

U priopćenju se podsjeća da Odbor, kako bi se postigla njegova učinkovitost i operativnost, čini devet ministara sa značajnim alokacijama ESI fondova te predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH. Oni su nadležni za osiguravanje sveukupne koordinacije korištenja i praćenje provedbe europskih strukturnih i investicijskih fondova, instrumenata i programa Europske unije u Hrvatskoj te osiguravanje usklađenosti između različitih izvora financiranja i ulaganja koja se financiraju iz ESI fondova, nacionalnih izvora i drugih instrumenata i programa Europske unije, podsjećaju iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje