Tjedan voćara

Evo zašto je važno u prehranu uvesti ARONIJU

Fotografija: Pogledajte galeriju
Aronija (Aronia melanocarpa) su male, tamne bobice koje su postale popularne među potrošačima zdrave hrane. Porijeklom su iz Sjeverne Amerike, ali se uzgajaju i u drugim dijelovima svijeta, uključujući čitavu Europu. Tradicionalno su ih Indijanci koristili kao lijek protiv prehlade.

Nutritivne i zdravstvene prednosti aronije

Aronija je namirnica bogata hranjivim tvarima i sadrži širok spektar vitamina i minerala, uključujući cink, magnezij, željezo i vitamine C, B i K.

Istraživanjima se pokazalo da može imati značajne zdravstvene koristi u borbi protiv nekih vrsta karcinoma. Dokazano je i da ima značajne pozitivne učinke u poboljšanju imunološke funkcije kod dijabetičara. Znanstvenici smatraju da ove bobice blagotvorno utječu na jetru, kao i da pomažu u smanjenju simptoma i oštećenja povezanih sa želučanim poremećajima.

Osim toga aronija je učinkovita u smanjenju krvnog tlaka i pomaže opuštanju krvnih žila. Neki istraživači sugeriraju njenu konzumaciju jer smatraju da je korisna u liječenju vaskularnih bolesti.

Konzumacija ovih ljekovitih bobica ima brojne zdravstvene koristi, uključujući antikancerogena svojstva. Zdravstvene prednosti aronije povezane su s visokim sadržajem hranjivih sastojaka koji se nazivaju polifenoli. U istraživanju u okviru Food Technology & Biotechnology 2015. godine dokazano je da ima najveći udio polifenola od 143 analizirane biljke.

Specifična ravnoteža hranjivih tvari aronije varira ovisno o načinu uzgoja i pripreme, zato ju je najbolje jesti u vrijeme sezone dozrijevanja.

Kako opisati okus aronije

Kad okusite prvi zalogaj sirove bobice aronije ubrane sa svježeg grma, prvo što ćete primijetiti je osjećaj pucanja u ustima. To posebno vrijedi ako bobice aronije nisu potpuno zrele. Osjećaj suhoće u ustima koji se tada osjeti uzrokovan je kemijskim spojevima poznatima kao tanini. Ako volite suha vina, najvjerojatnije ćete voljeti jesti sirove bobice aronije ubrane sa svježeg grma.

Kako aroniju uključiti u prehranu

Aroniju možete jesti svježu, sušenu ili je koristiti u izradi pita, voćnih sokova, kolača, vina, keksa, pekmeza i čaja. Sok od aronije izvrstan je izuzetno osvježavajuć u kombinaciji sa sokom od ananasa, jabuka ili jagoda. Probajte ove bobice pomiješati sa šećerom kako biste napravili različite džemove i ukusne poslastice.

Aroniju osim toga možete uzimati i u obliku ekstrakta ili u kapsulama putem različitih dodataka prehrani.Tipičan prijedlog za posluživanje je dodati jednu čajnu žličicu praha u sok, jogurt ili smoothie. Kapsule se mogu napraviti od smrznutih suhih bobica ili ekstrakta.

Bobice aronije vjerojatno nećete pronaći u lokalnim supermarketima, ali one su dostupne u trgovinama zdrave hrane. Najbolje bi je bilo kupovati od provjerenih domaćih proizvođača poput:

 1. OPG Grđan Slavica, Zagreb: sok od aronije, čaj miješani, liker od aronije, crno vino
 2. OPG Renato Kuzmić, Petrijevci: sok od aronije, sirupi, ocat
 3. Aronija Vitarona, Zagreb: 100 % bio sok, čaj, prah, džem, sirup i čoko dražeje od aronije te sezonski svježe bobice u pliticama
 4. PG Mirta Cerovski, Donji Andrijevci: sok od aronije, čaj od aronije
 5. ARONIA LIFE j.d.o.o., Ilok: sok od aronije, miješani čaj, prah od aronije
 6. OPG Karolj – Aronija, Lipik: sok od aronije, džem od aronije, aronija, sirup od aronije, voćni namazi, sušene bobice
 7. OPG Dragaš Vedran, Petrinja: sok od aronije
 8. RUJANI Prirodno Gospodarstvo, Ivanić Grad: sok od aronije, čaj, prah
 9. OPG Marija Miličević, Županja: sok od aronije
 10. OPG Kompa, Sisak: sok od aronije
 11. OPG Valenta Goran, Pleternica: sok od aronije
 12. OPG Milosević Dalibor, Koprivnica: sok od aronije

Više o proizvođačima Rural Directa saznajte u našoj BAZI PROIZVOĐAČA.