EUROPSKI ODBOR ZA MLIJEKO

'Ako se ovo nastavi, kolaps širom Europe bit će brutalan'

Globalno selo
Fotografija:
Europski odbor za mlijeko upozorava da se proizvodnja mlijeka našla u negativnoj spirali i poziva na donošenje hitnih mjera

Iako je potražnja mlijeka u trgovinama porasla, zatvaranje restorana, škola i ugostiteljskih objekata dovelo je do pada u sveukupnoj potražnji mlijeka, što je izazvalo opasnu neravnotežu na tržištu.

Europski odbor za mlijeko (EMB) upozorio je na činjenicu da se proizvodnja mlijeka nalazi u negativnoj spirali te pozvao povjerenika Europske komisije za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog na trenutnu aktivaciju smanjenja proizvodnje, izvijestio je Diary Reporter. 

„Na smanjenu potražnju mora se odgovoriti i privremenim smanjenjem ponude, kako tržište ne bi ostalo u ovom opasnom stanju neravnoteže”, istaknuo je predsjednik EMB-a Erwin Shöpges. 

„Nagli pad cijena, bacanje mlijeka – ako se ovakvom razvoju situacije ne pristupi na razini EU s koordiniranim, dobrovoljnim smanjenjem cijena, i to smjesta, kolaps širom Europe bit će brutalan”, dodala je potpredsjednica EMB-a Sieta van Keimpema. 

Skladištenje mlijeka u prahu

Njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner obratila se Europskoj komisiji s prijedlogom pružanja financijske potpore za troškove skladištenja mlijeka u prahu, nakon što je sličan prijedlog uputio i francuski ministar poljoprivrede Didier Guillaume.

Njemačka udruga poljoprivrednika izvijestila je o padu izvoza mlijeka. Smanjen izvoz mlijeka, osobito u Aziju, dovest će do pada cijena, upozorila je ministrica Klöckner. Kako javlja Reuters, Klöckner je navela i govedinu, voće, povrće i vino kao proizvode koje treba držati pod intenzivnim nadzorom. 

U Velikoj Britaniji, četvrtina proizvođača mlijeka nalazi se u financijski neodrživoj situaciji, objavila je Nacionalna zajednica poljoprivrednika (NFU).  Prerađivači mlijeka smanjuju cijene i narudžbe tisućama proizvođača u proljetno vrijeme, kad je proizvodnja mlijeka na vrhuncu. Prema pisanju Financial Timesa, procjenjuje se da 10,000 mljekara u Velikoj Britaniji trenutno posluje s gubitkom.